Durant tot l’any a les nostres farmàcies atenem molts casos d’al·lèrgies, solen ser al·lèrgies relacionades amb els àcars de la pols, la saliva o l’epiteli d’alguns animals, al·lèrgies solars, a alguns aliments, etc. Però és en aquesta època de l’any i amb l’arribada del pol·len quan els casos d’ al·lèrgia és multipliquen, provocant la coneguda rinitis al·lèrgica o estacional.
La rinitis és la inflamació de la mucosa nasal, fet que provoca esternuts, picor, obstrucció i secreció nasal. Les persones que la pateixen, també poden presentar altres símptomes com picor al paladar i als ull, mal de cap, tos, pèrdua de la gana, llagrimeig, ulls vermells i irritats, dificultat per a dormir,… símptomes que solen ser presents fins al maig o juny.
La rinitis al·lèrgica es pot diagnosticar a través de diferents proves de laboratori, com poden ser el test cutani, que identifica a quines substàncies la persona és al·lèrgica, la determinació de la immunoglobulina E sèrica total o mesurant el recompte d’eosinòfils en sang.
El tractament que aconsellem des de la farmàcia, és evitar el contacte amb l’al·lergen sempre que es pugui, per exemple en el cas de ser al·lèrgic als àcars, s’aconsella utilitzar fundes especials antiàcars al matalàs, rentar-los setmanalment amb aigua calenta a 60º C, treure les catifes, peluixos, cortines,.. i tots els objectes que puguin acumular la pols.
Però això no sempre és possible i haurem de recórrer als medicaments, que han d’adaptar-se als símptomes i a la gravetat d’aquests en cada pacient. Recomanarem fàrmacs tòpics i/o orals com poden ser els antihistamínics orals, els descongestionants nasals, els corticoides inhalats, els col·liris antihistamínics i el sèrum fisiològic per a fer rentats tant nasals com oculars.
A més, podem seguir una sèrie de mesures de prevenció: descartar les sortides al camp i zones verdes durant els dies de més concentració de pol·len a l’ambient, mantenir les finestres tancades, ventilar de bon matí i amb 5 minuts és suficient, per evitar l’entrada del pol·len, viatjar en cotxe amb les finestres tancades, utilitzar ulleres de sol, netejar els filtres de l’aire acondicionat de manera regular, aspirar la casa amb freqüència i extremar les mesures d’higiene, utilitzar esprais antiàcars per aplicar a sofàs, edredons,…
I tranquils, que aquests símptomes són passatgers, només duraran uns mesos,…Entre tots intentarem que passin el més ràpid possible i amb la major lleugeresa!