PASOS PER A UNA CORRECTA HIGIENE BUCAL DIÀRIA
Per sort i cada vegada en augment, li donem més importància a la higiene bucal, i és que un bon somriure no només és una gran carta de presentació , sinó que una boca sana també és indicatiu d’ un bon estat de salut general.
La higiene ha de començar de ben petits, els dentistes recomanen netejar la boca dels bebès després de cada toma, o almenys a la nit amb una gaseta o amb un didal de silicona per eliminar les restes de llet que puguin quedar. Al sortir les primeres dents també es recomana fer el mateix o bé netejar amb un raspall específic per a bebès. A partir de l’any s’hauria d’introduir l’ús del raspall de dents, raspalls dissenyats a la mida de la boca d’aquests i amb cerdes suaus que hauran de manegar els cuidadors . I a partir dels 2 anys es permetrà que ho facin ells mateixos per a que es familiaritzin amb la tècnica, els hàbits i el maneig del raspall. I és a partir dels 3-4 anys o amb l’ajuda dels adults quan podem començar a introduir els fils dentals i els col·lutoris per a assolir una higiene bucal complerta.
El primer pas és netejar les dents amb un bon raspall i adaptat a la boca de cadascú, almenys dos cops al dia. Es recomana que la higiene duri 2 minuts com a mínim, el raspall s’ha de col·locar formant un angle de 45º amb les genives i netejar la part externa, la interna i la zona de mastegar, realitzant cercles i rosegant des de la superfície de la dent cap a baix. A més raspallarem també la llengua o utilitzarem un netejador lingual per a arrossegar les bactèries i mantenir l’alè fresc. Els raspalls s’han de canviar cada 3 mesos o quan les cerdes es desgastin, ja que deixen de fer la seva funció. Existeixen al mercat els raspalls elèctrics que han demostrat major eficàcia en l’eliminació de la placa bacteriana (responsable de la càries i gingivitis) i provoquen menys abrasió a l’esmalt que un raspall normal si exercim massa pressió al netejar.
Tot això ha d’anar acompanyat d’una bona pasta dental fluorada, per a prevenir la càries dental, o en el seu defecte una pasta que s’adeqüi a cada situació: inflamació de genives, dents sensibles,etc.
D’ aquesta manera aconseguim netejar el 60% de la superfície dental, però també ens hem d’assegurar de netejar bé entre les dents, amb seda dental o un raspallet interdental, que ens ajudaran a eliminar les bactèries causants de la caries, que no es poden eliminar amb el raspall, així com restes d’aliments que puguin quedar entre elles i sota de les genives. En alguns casos serà necessari l’ús d’un irrigador bucal, sobretot en casos d’implants, ortodòncia,…
L’últim pas, complementari a la nostra rutina diària hauria de ser l’ús d’un col·lutori, que l’escollirem segons l’objectiu que estem buscant: anti caries, blanquejador, per a problemes de genives i periodontitis, per a tractar el mal alè,…però sempre sense alcohol.
Durant tot el mes de març a les nostres farmàcies celebrem el MES DE LA SALUD BUCAL . Al comprar qualsevol producte per a la cura de les dents obsequiem amb mostres de col·lutoris o raspalls interdentals per a que podeu completar la vostra higiene diària al 100%, així com recomanar-vos que feu una revisió dental almenys un cop a l’any. D’aquesta manera podreu lluir un gran somriure!