El passat 4 de Febrer es va celebrar el Dia Mundial contra el càncer, amb el motiu de conscienciar i avançar en la lluita contra aquesta malaltia, que provoca cada any la mort de 8 milions de persones a tot el món, segons dades de la OMS.

A Catalunya es diagnostiquen uns 39.000 casos nous de càncer cada any, dels quals el 59% s’han detectat en homes i el 41% en dones. Els més diagnosticats són els de còlon i recte i són més freqüents en homes juntament amb el de pròstata i pulmó. En el cas de les dones predomina el de mama, còlon i recte i el de endometri.

Però no són tot males notícies, en els últims anys la supervivència ha augmentat un 7% i la OMS estima que un 40% dels càncers podrien evitar-se, seguint una sèrie de mesures:

  • No fumar i evitar el tabaquisme passiu.
  • Mantenir un pes adequat: ja que l’obesitat s’associa a un augment de risc de patir alguns tipus de tumors.
  • Practicar esport regularment.
  • Portar una alimentació i cuinar-los de forma sana.
  • Reduir el consum d’alcohol només a ocasions especials.
  • Utilitzar protectors solars, ja que la radiació UV augmenta el risc de patir càncer de pell.
  • Ventilar diàriament l’habitatge, ja que l’acumulació d’alguns gasos són perjudicials per a la salut.

A vegades els tumors no presenten molèsties o signes evidents fins que la malaltia està molt avançada. Per aquest motiu és molt important una detecció precoç, realitzant les revisions periòdiques amb el ginecòleg, l’uròleg,…

El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb col·laboració amb les farmàcies catalanes estem realitzant un Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, adreçat a les persones de entre 50 i 69 anys, ja que és l’edat més freqüent d’aparició, i si es detecta amb temps es fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curar-se. Durant tot el 2016 s’ha dut a terme a la nostra població, i actualment s’està fent a Tossa i Lloret de Mar.

La prova és molt senzilla, a la farmàcia entreguem un kit format per un petit recipient amb líquid conservador i una petita espàtula per poder recollir una mostra de femta. Cada setmana s’envia al laboratori per a que ho analitzin i detectin la presència de sang en la mostra. El resultat de la prova s’envia per carta i si dona negatiu el pacient tornarà a ser convocat als 2 anys, si dóna positiu s’ha d’anar al metge de família i seguir les pautes que ell indiqui.

Aquest article volem que sigui una lectura esperançadora, animar a tota la població a que es cuidi més, que s’explori i que participi en totes les proves preventives que el metge li recomani, ja que si es detecta a temps moltes vegades es possible guarir-lo.

Tinguem en compte que la investigació està fent uns avenços impressionants, i preveuen que en uns anys la majoria dels càncers passaran a ser una malaltia crònica amb la que es podrà conviure tota la vida. Ja no parlem d’una malaltia tabú, si teniu qualsevol dubte o inquietut, podeu consultar als professionals sanitaris que teniu més a prop, metges o farmacèutics, no ho dubteu

Pin It on Pinterest

Share This