Aprofitant que el 14 de Novembre és el Dia Mundial de la Diabetis, dedicarem aquests article a explicar quatre pinzellades sobre aquesta malaltia.
Per entendre com funciona la Diabetis, és important saber que les cèl·lules del nostre organisme fan servir principalment la glucosa (sucre), per obtenir energia i realitzar les seves funcions. Aquesta glucosa pot entrar a les cèl·lules gràcies a la insulina, una hormona produïda pel pàncrees. Si la insulina es produeix en la quantitat i en el moment adequat, la glucosa podrà accedir a les cèl·lules, i es trobarà en la sang dintre d’uns marges determinats. En cas que no es produeixi insulina de manera suficient, o l’efecte de la insulina sobre els teixits no sigui l’adequat, la quantitat de glucosa no estarà dintre del seu marge de normalitat, i aquest excedent de glucosa es comportarà com un tòxic, produïnt poc a poc, però sense parar, lesions en els diferents teixits. És en aquest moment quan ens trobem davant d’un cas de Diabetes Mellitus (DM).
Existeixen principalment dos tipus de DM: la de tipus I i la de tipus II. La de tipus I apareix sobretot quant ets jove, i és deguda a que el propi Sistema Inmunitari del pacient, destrueix determinades cèl·lules del pàncrees, amb la conseqüent disminució en la producció d’insulina. L’origen d’aquest tipus de DM sol ser genètic, o determinades infeccions virals que poden promoure aquesta activació errònia del Sistema Inmunitari. Aquests pacients es tracten principalment a través de l’administració exógena d’insulina.
La DM tipus II, és deguda a una resistència dels teixits a l’efecte de la insulina. Com a conseqüència la glucosa no accedeix als teixits, produïnt-se un transtorn en el metabolisme del pacient. A més, la concentració de la glucosa en sang augmenta, i es distribueix per l’organisme lesionant diferents òrgans diana ( ulls, ronyons, peus,…).
La DM tipus II és la més freqüent, i sol aparèixer pricipalment en persones amb excés de pes (sobretot obesitat abdominal), amb baixa activitat física i amb una alimentació no gaire saludable. La característica més important i que la fa més perillosa, és que es va desenvolupant poc a poc, i durant molt de temps pot no presentar símptomes. Per aquest motiu és de vital importància el seu diagnòstic precoç, per tal d’evitar que els òrgans diana s’afectin el mínim possible.
Com a motiu de l’arribada del Dia Mundial de la Diabetes, i perquè desde la Farmàcia Adell volem participar activament en aquest diagnòstic precoç, els dies 14, 15 i 16 de Novembre oferim un servei gratuït per mesurar els nivells de sucre, a tot aquell que sospiti que pugui ser un possibles pacient de DM tipus II, o que tingui antecedents familiars en aquesta malaltia. La prova la realitzarem en dejú, i amb l’extracció d’una gota de sang a través d’una senzilla punxada. Ens basarem en els següents valors:
- -70-100 mg/dl: indica uns nivells de glucosa normals.
- >100-125 mg/dl: és molt probable que la persona pateixi algún tipus de prediabetes que la predisposa a patir Diabetes de tipus II.
- Si el valor és superior o igual a 126 mg/dl: amb seguretat que el pacient té DM tipus II.
No només ens limitarem en donar un valor, sinó que proporcionarem orientacions dietètiques, així com determinats tractaments alternatius compatibles la majoria, amb altres possibles tractaments que el pacient ja pugui estar realitzant, ja que la prova no queda restringida per aquells pacients ja diagnosticats de DM tipus II ( sempre amb l’acceptació i la comunicación a través del pacient, amb el metge de capçalera ).
Si et sents identificat amb tot el que estàs llegint, no esperis més i vine a veure´ns. Demanan´ns hora a conveniència, t’ajudarem!!.