ET MAREGES QUAN VIATGES?

El mareig que apareix en els viatges de cotxe, avió, tren, vaixell, autocar,… també es coneixen com a cinetosi i es defineix  com l’aparició de nàusees, vòmits, pal·lidesa  i suor fred en persones que tenen una certa predisposició a patir-ho.

Quina és la causa?

La cinetosi és un trastorn de l’equilibri, un petit òrgan situat a l’oïda interna,  anomenat aparell vestibular, que s’encarrega d’informar al cervell sobre la posició del nostre cos. Una estimulació excessiva d’aquest, per efecte del moviment, les olors i els estímuls visuals són la causa desencadenant.

A qui afecta?

Rarament afecta als nens petits, però a partir dels dos anys la sensibilitat a patir-ho augmenta fins els 12, moment en que torna a baixar, tot i que hi ha adults que ho pateixen durant tota la seva vida. La gent més gran també té més predisposició a marejar-se.

Quins són els símptomes?

Els més freqüents són les nàusees i vòmits, que poden anar precedits de badalls, hiperventilació, salivació, pal·lidesa, suor freda i somnolència. També es pot presentar aerofàgia, vertigen, cefalea, malestar general i fatiga. El pacient pot adaptar-se amb el temps i recuperar-se, i d’altres vegades pot tornar a aparèixer si augmenta el moviment o al reprendre el viatge.

Quin es el tractament?

Existeix en el mercat diferents opcions per a la seva prevenció, la més coneguda es la presa de dimenhidrinato, un medicament capaç de disminuir l’estimulació de l’aparell vestibular. Es pot prendre entre 30 minuts o dos hores abans de començar el viatge i es pot repetir la dosi cada 6-8 hores si fos necessari, està indicat en nens de més de 2 anys i adults.

Una segona alternativa és el gingebre, que existeix comercialitzat en comprimits (Mareozina ®) també es pren 30 minuts abans del viatge i és apte per a nens de més de 3 anys i embarassades.

Per últim comentar l’existència d’unes polseres que actuen per acupresió sobre el punt Nei-kuan dels canells i els comprimits homeopàtics Vertigoheel.

Algunes recomanacions a seguir:

-L’excés d’alcohol i de menjar abans i durant el viatge, augmenta la probabilitat de cinetosis, s’han d’ingerir petites quantitats de líquid i menjar si el viatge és molt llarg, si el viatge es curt es millor evitar-ho.

– No llegir ni utilitzar dispositius mòbils.

– Ventilar el vehicle o utilitzar l’aire acondicionat , evitar les olors fortes com tabac, menjar,…

– Recolzar-se, mantenint el cap fixe i la mirada en un punt llunyà.

-A l’avió situar-se al davant o al costat de les ales, al vaixell a la part central  i a l’autocar a la part davantera, per evitar així les zones de més moviment i sempre en el sentit de la circulació.

D’aquesta manera volem que agafar el cotxe, l’avió,…o qualsevol vehicle, no sigui un impediment per a poder gaudir d’unes vacances, d’una escapada o simplement  d’un trajecte curt!

Pin It on Pinterest

Share This