Any nou, pulmons nous

Amb el començament de l’any, molts de nosaltres ens plantegem nous objectius que no hem complert (o no tant com hauríem) l’any anterior: fer més esport, llegir més llibres, portar una dieta més equilibrada… i un dels més comuns de tots, DEIXAR DE FUMAR.

Avui en dia, són coneguts per tothom els perjudicis que ens provoca el fum del tabac, tant pels fumadors actius com pels fumadors passius:  és el causant de molts tipus de malalties de les vies respiratòries (com la malaltia pulmonar obstructiva crònica o MPOC), afecta la nostra imatge (causant envelliment prematur, per exemple), és un del principals factors de risc cardiovascular i és la causa principal de càncer i mort per càncer, a més d’un llarg etcètera.

Per aquests i molts més motius, sempre és una bona decisió deixar de fumar. Però, com podem fer-ho? Existeixen diferents fases en el procés de deixar de fumar:

  • Fase de precontemplació (30-35% dels fumadors): en aquesta fase ni es vol ni es planteja deixar de fumar (els pros de fumar superen els contres).
  • Fase de contemplació (60-70% dels fumadors): es troben en aquesta fase aquells individus que han intentat deixar de fumar en alguna ocasió, però no ho han aconseguit de manera definitiva, i en cada intent han patit una sèrie de símptomes físics i psíquics. Es troben frustrats i sense esperances, però mantenen la possibilitat de deixar-ho els pròxims mesos.
  • Fase de preparació (5-10% dels fumadors): són aquells individus que estan completament disposats a deixar-ho, sent capaços d’escollir un dia per deixar de fumar durant el pròxim mes.
  • Fase d’acció i manteniment: quan un fumador està en plena fase de deshabituació i porta sense fumar menys de sis mesos, diem que està en fase d’acció i les possibilitats de recaiguda són freqüents. Al passar els sis mesos, les probabilitats disminueixen dràsticament i diem que l’ex-fumador està en fase de manteniment.

Aquest procés pot ser més o menys complicat depenent de cada individu, però hi ha diferents tractaments que ens poden ajudar:

  • Teràpia de substitució nicotínica: són productes que subministren dosis baixes de nicotina en forma de pegats, xiclets, esprais, comprimits… els quals no porten moltes de les toxines presents en el fum. L’objectiu del tractament és disminuir el síndrome d’abstinència al tabac.
  • Teràpia no nicotínica (vareniclina i bupropió): la vareniclina bloqueja els receptors que tenim en el cervell per la nicotina, actuant de dues formes diferents: per un costat, quan fumes la primera setmana (ho permet el tractament), bloqueja els receptors disminuint l’anomenat “efecte recompensa” (es a dir, el plaer de fumar una cigarreta) i, a la vegada, fa que el síndrome d’abstinència sigui més lleu. Per la seva part, el bupropió, té un mecanisme “més desconegut” però produeix algun augment de substàncies cerebrals que disminueixen les ganes de fumar.

A partir d’aquest mes de gener el bupropió i la vareniclina són dos tractaments financiats pel Servei Català de la Salut. El metge de família és qui prescriurà el tractament per deixar de fumar a aquelles persones que demostrin que han intentat deixar-ho almenys una vegada durant l’últim any, consumeixin més de 10 cigarretes diàries i tinguin un nivell de dependència alt al tabac.

Des de la farmàcia us animem ara més que mai, amb els recursos que tenim a disposició, a deixar aquest hàbit que l’únic que ens aporta són perjudicis i inconvenients. Estarem encantats de resoldre-us qualsevol tipus de dubte!

Pin It on Pinterest

Share This