Història

Breu nota històrica de les farmacies Adell a Blanes
L’any 1925 el farmacèutic Joan Adell Escalante arribà a Blanes amb la intenció d’obrir una oficina de farmàcia en aquesta població. Va esdevenir-se que, en aquell moment, el senyor Santiago Espinosa de los Monteros, apotecari del carrer de la Muralla, va posar a la venda la seva farmàcia, i el jove Joan Adell Escalante li va comprar.Joan Adell Escalante l’any 1929 donava d’alta un Laboratori Annex a la Farmàcia, autoritzat per a la preparació i distribució d’especialitats farmacèutiques, registrant-ne unes quantes a la Direcció General de Sanitat, com els supositoris Esfinterin bismútic pel tractament de les afeccions laríngies i les injeccionsVixaam per problemes pulmonars. Però el medicament estrella va ser la pomada GUPY, a base de productes balsàmics naturals, com ho eren l’eucaliptus, la resina de faig, el mentol, la càmfora i el terpineol.    
Tant el logotip com els cartells publicitaris van ser obra del dibuixant Joan Junceda. Es va arribar a vendre a totes les farmàcies del país, però la guerra civil i els difícils anys posteriors a la mateixa van obligar a suspendre’n la fabricació. Val a dir que encara avui, cinquanta anys després de la seva desaparició, hi ha qui ens demana el GUPY a les nostres oficines de farmàcia.L’any 1963, tan bon punt va acabar la carrera, el seu fill Joan Adell Álvarez va posar-se a treballar al costat del pare, aportant joventut i idees noves al negoci i executant la primera reforma de l’establiment. No va ser fins el 1972 que Joan Adell Álvarez va obrir la segona farmàcia, al carrer d’Anselm Clavé. El pare, amb 72 anys, es va retirar i la farmacèutica Maria Teresa Creixell Sureda, esposa del Joan, va ser la nova titular del carrer de la Muralla. Va ser llavors quan es va dur a terme la segona reforma d’aquella farmàcia.
Joan i Teresa van tenir quatre filles, dues de les quals, Teresa i Maria, van estudiar la carrera de farmàcia. Quan Teresa es va llicenciar va associar-se amb la mare i van crear la Farmàcia Adell-Creixell, endegant la tercera reforma del carrer de la Muralla.

L’any 2003 en Joan Adell Álvarez es jubilava i traspassava a Maria Adell Creixell la farmàcia del carrer d’Anselm Clavé, que Maria reformava convertint-lo en l’establiment modern i exemplar que tots coneixem i on centralitzaria l’elaboració de fórmules magistrals amb el suport d’un avançat laboratori galènic.

De llavors ençà, les dues farmàcies s’ha adaptat dia a dia, tant amb personal especialitzat com amb les infraestructures adients, a les normes que exigeix un servei farmacèutic de la màxima qualitat.

Pin It on Pinterest

Share This