Les infeccions urinàries es poden patir durant tot l’any, però és cert que amb les altes temperatures hi ha un augment de casos de cistitis. En fer més calor, hi ha més risc de deshidratació i que l’orina es concentri , afavorint la seva aparició. A més durant aquesta època passem més temps amb la roba de bany molla, fet que afavoreix el creixement bacterià que pot causar la infecció.
Es considera la infecció bacteriana més comú, està causada la majoria de vegades per les bactèries que habiten el nostre intestí gruixut, especialment per la bactèria Escherichia Coli, que després de sortir per l’anus contamina la zona perianal i la vagina, accedeix a la uretra i puja fins a la bufeta produint la cistitis. Aquest tipus d’infeccions són més freqüents en les dones que en els homes, per una qüestió anatòmica (la uretra és més curta i l’obertura es troba més pròxima a l’anus).
Els símptomes que es presenten majoritàriament són: sensació de cremor a l’orinar, necessitat de fer-ho molt freqüentment, encara que la bufeta estigui buida i dolor en la regió del pubis.
Quan presentem aquestes molèsties hem de veure molta aigua per intentar arrossegar aquesta bactèria i eliminar-la. A més podem anar a la farmàcia i començar amb un tractament de nabiu vermell (arándano rojo en castellà) que té una acció antimicrobiana, juntament amb una bona higiene íntima. El segon pas és anar al metge de capçalera o d’urgències al CAP corresponent, perquè ens prescrigui el tractament antibiòtic més adient en cada cas i si és necessari algun analgèsic pel dolor. Tot això es podrà complementar amb un tractament de probiòtics intestinals que afavorirà el creixement i evitarà la destrucció de les bactèries bones per part de l’antibiòtic, impedint el sobre creixement de la E.coli i per tant possibles recaigudes.
Us donem alguns consells per a prevenir la seva aparició i les seves recurrències, que són molt habituals:
-Mantenir una bona higiene íntima, a l’hora de netejar-nos, fer-ho de davant a darrera per evitar arrossegar les bactèries des de la zona rectal a la uretra.
-Beure molt de líquid per assegurar la diüresi i així evitar la proliferació de les bactèries.
-Miccionar amb freqüència i buidar completament la bufeta, per evitar creixement bacterià.
-Orinar abans i després de tenir relacions sexuals, ja que s’afavoreix el pas de les bactèries a la uretra.
-Evitar l’ús d’espermicides, ja que alteren el ph i la flora vaginal, afavorint la colonització dels patògens.
– Prendre nabiu vermell i aliments amb vitamina C que acidifiquen l’orina i eviten el creixement bacterià.
– Anar al lavabo després de banyar-nos en piscines o rius i canviar-se la roba de bany perquè no estigui molla.
– Utilitzar probiòtics intestinals i/o vaginals 2 cops a l’any per evitar les infeccions urinàries i també vaginals.
Tot i així si encara us queden dubtes o no sabeu què fer, no dubteu en consultar-nos, per això estem!