QUÈ ÉS LA LISTERIOSI? SÍMPTOMES I PREVENCIÓ.

Els darrers mesos s’ha parlat molt de la listeriosi, una infecció causada per la ingesta d’aliments o begudes contaminades amb la bactèria Listeria monocytogenes.

És una infecció poc freqüent, però bastant perillosa en embarassades, recent nascuts i nens, podent ocasionar avortaments, un part prematur o seqüeles importants en el fetus.  Les persones grans o amb un sistema immunitari compromès també tenen més riscos al patir-la.

Quins són els símptomes?

Normalment els símptomes apareixen uns dies després d’haver ingerit l’aliment contaminat, tot i que a vegades no apareixen fins unes setmanes després. Els principals símptomes són:

-febre i mal de cap

-dolor muscular

-vòmits o diarrea

-confusió

-debilitat

-rigidesa del coll

Com es contrau?

Aquesta bactèria està present en animals salvatges i domèstics, en l’aigua i en el terra, per tant es pot ingerir amb els aliments crus com fruita i verdura, els embotits, les salsitxes, el paté, el peix, el marisc, la llet i productes derivats elaborats amb llet no pasteuritzada. És una infecció que no es transmet d’una persona a una altra, excepte en el cas de les embarassades que li poden transmetre al seu fill abans del naixement.

Quin és el seu tractament?

Primerament es fa un cultiu de sang de la persona per a identificar la presència o no de la bactèria i en cas de donar positiu s’ha d’iniciar el més aviat possible el tractament amb antibiòtic via endovenosa durant 7-14 dies.

Com pot afectar?

En la majoria de casos la bactèria sol ocasionar una malaltia gastrointestinal, en els casos més greus  es pot donar una infecció a la sang,  al cor, una infecció pulmonar o una meningitis  depenent de l’òrgan que afecti.

Com podem prevenir-la?

Hem de tenir en compte que aquesta bactèria sobreviu a la congelació però no a temperatures superiors a 50º C, per tant les embarassades i persones de risc poden reduir la possibilitat d’infectar-se evitant alguns aliments i seguint les següents pautes:

-Cuinar sempre els aliments a temperatura superior a 50º C (carn, peix, salsitxes, marisc…)

-Rentar acuradament les fruites i verdures que consumirem crues així com les superfícies de manipulació.

-Consumir llet i productes derivats, elaborats només amb llet pasteuritzada i conservar-los  a la nevera a temperatures inferiors a  4º C.

-Evitar el consum de formatges tous elaborats amb llet no pasteuritzada com Feta, Brie, Camembert, Burgos.

-Escalfar bé els plats precuinats.

Rentar sovint la nevera.

-No conservar els embotits molt de temps un cop oberts.

-Rentar-se molt bé les mans i els utensilis per a cuinar.

Recordeu que la correcta manipulació dels aliments, una bona neteja, tant dels aliments com dels estris de cuina i  de les superfícies de treball, tant a nivell professional com a nivell domèstic, poden evitar possibles infeccions alimentàries. Gaudim del menjar però recordem que cal rentar-se les mans ben sovint!

Pin It on Pinterest

Share This