A la Farmàcia no només treballem per la dispensació de medicaments . Donem sempre els millors consells per tal que els tractaments es facin adequadament i funcionin. Intentem detectar possibles errors en els tractaments prescrits, i ens preocupem activament de solucionar-ho a través del diàleg amb els especialistes.

Dia a dia ens modernitzem i ens actualitzem. Ens adaptem a les noves tendències, tot sempre dintre d’una llògica i perseguint el nostre objectiu principal: la salut dels nostres clients i guanyar-nos la seva confiança.

En els últims temps estem observant una tendència que ens està preocupant, i que segurament és deguda a l’excés de modernitat, i de llibertat, i a la manca d’informació pel que fa als riscos. Ens referim a l’abús que se’n fa darrerament de la “píndola de l’endemà”.

La “píndola de l’endemà” es fa servir quan s’han mantingut relacions sexuals amb penetració, i s’ha produït algun problema en l’anticonceptiu habitual, per exemple per ruptura del preservatiu, oblit d’alguna píndola contraceptiva, expulsió del DIU coincidint amb el coit, o per un mal ús de qualsevol altre mètode.

El medicament que la composa és el Levonorgestrel, un tipus de progestrona , a unes dosis molt elevades . Dintre de l’organisme s’encarrega de:

  •  Inhibir la ovulació
  •  Impedir la fertilització de l’òvul per l’espermatozoide, ja que altera la motilitat de les Trompes de Falopi.
  •  Impedir que l’òvul fecundat s’allotgi a l’úter, ja que fa que la membrana de l’úter es torni més prima.

Dels tres mecanismes, el més important és el d’inhibir l’ovulació, d’aquí que sigui tan necessari prendre la píndola el més ràpid possible. L’efecte màxim s’aconssegueix si es pren dintre de les primeres 24h. Tot i que el seu efecte es perllonga fins a les 72h post-relació sexual sense protecció, la seva eficàcia va disminuïnt conforme passa el temps. Si es pren després de que l’òvul ja s’hagi implantat a l’úter, no té efectes sobre l’evolució de l’embaràs. El levonorgestrel no provoca abortament, i no hi ha estudis que indiquin perill de malformacions fetals en cas que el medicament es prengui accidentalment si la dona ja està embaraçada.

Un cop presa, pot originar nàusees, vòmits i transtorns en la menstruació durant el primer mes després del tractament. Menys freqüentment pot originar marejos, mal de cap, sensibilitat als pits…Si es produieixen vòmits en les primeres tres hores després de la presa, s’aconssella repetir el procediment.

En cas que l’afectada faci servir anticonceptius regularment, però hagi necessitat fer el tractament per oblit d’aquest, ha de reiniciar l’anticonceptiu al dia següent. Tot i així, és necessari esperar fins la propera menstruació per poder confiar novament en l’efecte de l’anticonceptiu. Fins aleshores, quan la dona mantingui relacions sexuals, haurà de fer servir
preservatiu o qualsevol altre mètode de barrera junt amb l’anticonceptiu. El sagnat menstrual dependrà de la fase del cicle en la qual s’hagi hagut de prendre la píndola. Si la dona es trobava en la primera meitat del cicle, pot produir-se als pocs dies de la presa. Si es trobava en la segona fase del cicle, la menstruació pot endarrerir-se uns dies. En cap cas han de passar més de 20 dies ( seria el moment de fer-se un Test d’embaràs).

La “píndola de l’endemà” es pren en cas de veritable emergècia, i no com a mètode rutinari. Si es pren repetidament, pot tenir efectes a llarg plaç ja que, no només disminuiria l’efecte del mètode, sinó que també podria alterar els patrons d’ovulació femenina. És a dir, es tindria una menstruació irregular, amb retards o falta de menstruació, la qual cosa dificultaria el càlcul dels dies fèrtils. Si el tractament es fa en intèrvals menors de dos mesos, poden arribar a formar-se quists als ovaris, per les ovulacions que van quedant retingudes. A més, la dona pot tenir una tendència a retenir líquids, amb el conseqüent augment de pes. Així mateix, la “bomba hormonal” que conté la píndola, fa que s’alterin altres hormones diferents a les de l’ovulació ( amb les conseqüències que això pot tenir en la salut). Existeixen també certs estudis que s’han d’acabar de completar, en els quals s’han observat casos d’embaràs ectòpic associats a la presa repetida de la “píndola del l’endemà”. Tinguem present que, les altes dosis de progesterona que conté, fan que les dones que la prenguin freqüentment, tinguin un major risc de patir accidents cardiovasculars. No s’aconssella prendre més de tres a l’any.

Per finalitzar, en poques paraules volem enviar-vos un missatge. Disfruteu de la vida, de l’amor i del sexe. Aprofiteu cada dia al màxim. Però sigueu conseqüents amb els vostres actes. No deixeu que moments bons i agradables, puguin suposar en un futur, motiu per penedir-se i patir. No us la jugueu!!

Pin It on Pinterest

Share This