SENSIBILITAT DENTAL…HO HAS PATIT ALGUNA VEGADA??

Popularment s’ha dit sempre que, un dels grans plaers de la vida, és menjar. Cadascú ho adapta segons els seus gustos o preferències culinàries, obrint-se així, un gran ventall d’opcions i combinacions. El que és comú per tothom és que, no només es tracta d’un plaer, sinó que, som el que menjem i necessitem menjar per sobreviure. Quan sorgeixen inconvenients en aquest hàbit tan indispensable, és quan podem dir que realment tenim un problema. Un exemple que pateix molta gent: la Sensibilitat Dental.

Qué és la Sensibilitat Dental i quines situacions poden afavorir la seva aparició??

La Sensibilitat Dental es tracta d’un dolor intens i transitori, causat per l’exposició de la dentina ( part interna de les dents ), al medi oral, i apareix després del contacte amb un estímul extern.

En condicions normals, la dentina està protegida per la geniva, el ciment radicular i l’esmalt dental. La dentina conté milers de microscòpics tubs anomenats túbuls dentinaris, que connecten la part exterior de les dents, amb les terminacions nervioses.  Però existeixen determinades situacions, que poden fer que aquests microtúbuls quedin al descobert:

 • Raspallat de les dents inadequat per fer-ho amb massa força i/o amb massa freqüència, o per fer servir una pasta dental massa abrasiva.
 • Els menjars o begudes àcides ( sucs cítrics o begudes carbonatades ), produeixen descalcificació i erosió de les dents.
 • Mastegar amb massa força ( per traumatismes o per bruxisme ), pot desgastar l’esmalt i fer que la dentina quedi exposada.
 • Patir determinades malaties o certes situacions professionals poden generar un pH àcid al medi oral. Per exemple, algunes patologies estomacals ( úlcera, hèrnia d’hiat…) o malalties psicològiques (bulímia o anorèxia nerviosa). Pel que fa a les situacions professionals, cal destacar per exemple, als catadors de vins.
 • Determinats tractaments odontològics, com les netejes professionals, o una ortodòncia, poden fer que la dentina quedi al descobert.
 • Patir una anomalia anatòmica.

Amb quins símptomes es manifesta la Sensibilitat Dental??

El dolor degut a la Sensibilitat Dental és fàcil d’ indentificar. Apareix front a diversos estímuls molt clars: aliments o begudes molt fredes o molt calentes, ingerir aliments molt dolços o àcids, durant el raspallat de les dents, al repirar aire fred…

El dolor en qüestió és molt intens, localitzat a la dent que ho pateix i de curta durada ( només se sent el temps que l’estímul actuï ). En cas que el dolor no marxi, després de retirat o desaparegut l’estímul, o bé no es relacioni amb un estímul en concret, o bé la localització sigui difusa, aleshores la causa no serà la Sensibilitat Dental, sinó altres patologies subadjescents com la càries dental.

Per aquest motiu, és molt aconsellable que davant dels símptomes, l’afectat es visiti amb l’odontòleg per realitzar una exploració, i un diagnòstic precís.

Com es tracta la Sensibilitat Dental??

El tractament es basarà en la combinació de mesures preventives, i d’un tractament adequat. Les mesures preventives són les següents:

 • Evitar begudes i aliments àcids.
 • Evitar l’ús d’escuradents.
 • Utilitzar protectors bucals en cas que la causa sigui el bruxisme, o alguna deformació anatòmica.
 • Realitzar una higiene bucal adequada, amb una tècnica de raspallat correcta, i utilitzant una pasta dental poc abrasiva.

Junt amb aquestes mesures preventives, el tractament es pot complementar amb la introducció d’agents desensibilitzants, en forma de pastes o col·lutoris, que tenim a l’abast de tothom a la Farmàcia. Aquests productes contenen entre altres components:

 • Sals de potassi: penetren en l’estructura de la dent, fins als microtúbuls de la dentina, fent que s’inhibeixi la transmissió nerviosa, que donaria lloc a la sensació de dolor.
 • Fluorurs: actuen taponant parcialment el microtúbuls.

Les noves tecnologies per tractar la Sensibilitat Dental, han aportat preparats bucals que contenen les anomenades nanopartícules d’hidroxiapatita, unes minúscules partícules, amb un tamany i una concentració adequada, que els  permet dipositar-se sobre la superfície de l’esmalt, i segellar els microtúbuls que han quedat exposats.  A més,  formen una capa protectora resistent al rentat, desde la primera aplicació.

Si algun dels lectors se sent identificat: NO ho deixis per més tard!!!, a la Farmàcia disposem d’un gran ventall de productes per posar-li fre a la situació. Si ho tractem diàriament amb els productes indicats, evitarem la sensació dolorosa, i recuperarem la normalitat a les nostres dents i genives!!.

Pin It on Pinterest

Share This