LACTÀNCIA MATERNA

La lactància materna és un fet biològic que a través dels segles,  ha estat subjecte a modificacions per influències socials, econòmiques i culturals, des de l’origen de la humanitat fins a l’actualitat.

Què és la Lactància Materna?

La lactància materna és el procés en el qual la mare alimenta al seu fill recent nascut a través dels seus pits, que segreguen llet immediatament després del part, provocat  per un augment en la producció de les hormones prolactina i oxitocina.

Quins components porta?

Inclou tots els nutrients necessaris per al nadó almenys els primers mesos de vida. Els principals components són: greixos, importants per al desenvolupament neurològic, lactosa, que li proporciona energia, els oligosacàrids, importants per a combatre infeccions, proteïnes (menys que les llets artificials) que contenen lactoglobulina i que poden provocar intolerància a la lactosa, fet que fa que sigui més fàcil de digerir. Pel que fa a vitamines i minerals, aporta la quantitat adequada, excepte de la vitamina D, que es corregeix amb un suplement vitamínic.

A més la llet de la mare conté: immunoglobulines i glòbuls blancs que protegeixen al bebè, la lipasa que els ajuda a la digestió i el factor de creixement que estimula la maduració de les cèl·lules de la mucosa intestinal millorant l’absorció i digestió dels nutrients.

Es recomana que fins als 6 mesos la llet materna sigui l’únic aliment per al nadó i que se li doni el pit cada vegada que ho necessiti, generalment entre 10-12 preses sense establir un horari.

Quins beneficis té donar el pit?

-Fomenta el vincle mare-fill, el contacte visual i les carícies.

-Podem alimentar-lo en qualsevol lloc i moment, sense grans esforços, tot i que les primeres setmanes pot ser esgotador.

-Els nadons estan més protegits front a infeccions i malalties com diarrees, gastroenteritis, grips, refredats, otitis…

-Redueix el risc de patir asma i al·lèrgies.

-Tranquil·litza i relaxa al bebè.

-Afavoreix el creixement i desenvolupament del cervell gràcies als àcids grassos de cadena llarga com el DHA.

-Disminueix el risc de patir certs tipus de càncer tant a la mare com al fill en edat adulta, millora la visió del nadó i disminueix el risc de patir diabetis i obesitat en un futur.

-Ajuda a la mare a recuperar el pes abans de l’embaràs, ja que es cremen fins a 500 calories al dia.

-La oxitocina alliberada té un efecte antidepressiu i ansiolític per la mare.

-Facilita l’expulsió de la placenta, ajuda a l’úter a tornar a la seva mida original i disminueix el risc de patir hemorràgies després del part.

-Pot funcionar com a mètode anticonceptiu, encara que no és totalment segur (98% de protecció durant els primers 6 mesos de vida).

-Amb els mesos pot comportar un estalvi econòmic important.

La OMS i l’AEPED (Agencia Espanyola de Pediatria) recomanen que la lactància materna es mantingui fins als 2 anys de vida, tot i que la mare pot seguir donant-lo el temps que ho desitgi.

Nosaltres com a farmacèutics fomentem la lactància materna, per els múltiples beneficis que comporta,  tot i que hi ha situacions personals molt diverses que poden fer que donar el pit no sigui possible. El bebè creixerà i es desenvoluparà igualment alimentant-se amb llets artificials, ja que estan cada cop més evolucionades per assemblar-se al màxim a la llet materna.

Pin It on Pinterest

Share This