El solapamiento de síntomas de una demencia y de una depresión en personas mayores de 65 años induce a menudo a una confusión de afectos perversos: dejan de tratarse la depresión o los primeros síntomas del alzheimer, lo cual empeora la funcionalidad del paciente y su calidad de vida. “Se puede hacer mucho más”, concluye el doctor Manuel Sánchez, coordinador de la unidad de psicogeriatria del hospital Sagrat Cor de Martorell.

En las jornadas sobre geriatría y asistencia primaria que acaban de organizar la entidad Germanes Hospitalàries, que agrupa la mayoría de los centros de salud mental, se ha reclamado a la asistencia primaria una sensibilización más importante ante esta atención insuficiente. “El 15% de las personas mayores que tienen un episodio depresivo manifiestan síntomas que parecen una demencia depresiva, lo cual provoca que caiga en el error de diagnosticarlo como alzheimer, cuando sólo con la administración de fármacos antidepresivos se eliminarían los síntomas”, explica el doctor Manuel Sánchez.

Y a la inversa: una persona mayor que por primera vez tiene un estado de ánimo deprimido, que pierde interés por su entorno, parece que tiene una depresión, pero también puede estar dando pistas del inicio de un alzheimer u otra demencia. No identificar todos los problemas “perjudica los dos procesos. El retardo empeorará la situación siempre”, advierte el psiquiatra.

El alzheimer no tiene hoy un tratamiento curativo, “pero administrado al principio reduce el impacto de la demencia, permite al paciente mantener la funcionalidad más tiempo y contener los problemas de conducta”.

Fuente: La Vanguardia, 17 de marzo de 2012.El solapament de símptomes d’una demència i d’una depressió en persones majors de 65 anys indueix sovint a una confusió d’afectes perversos: deixen de tractar-se la depresió o els primers símptomes de l’alzheimer, la qual cosa empitjora la funcionalitat del pacient i la seva qualitat de vida. “S’hi pot fer molt més”, conclou el doctor Manuel Sánchez, coordinador de la unitat de psicogeriatria de l’hospital Sagrat Cor de Martorell.

En les jornades sobre geriatria i assistencia primària que acaba d’organitzar l’entitat Germanes Hospitalàries, que agrupa la majoria dels centres de salut mental, s’ha reclamat  a l’assitència primària una sensibilització més important davant aquesta atenció insuficient. “El 15% de les persones grans que tenen un episodi depressiu manifesten símptomes que semblen una demència depressiva, la qual cosa provoca que caigui en l’error de diagnosticar-lo com alzheimer, quan només amb l’administració de fàrmacs antidepressius se n’eliminarien el símptomes”, explica el doctor Manuel Sánchez.

I al revés: una persona gran que per primera vegada té un estat d’ànim deprimit, que perd interès pel seu entorn, sembla que té una depressió, però també pot estar donant pistes de l’inici d’un alzheimer o una altra demència. No identificar tots el problemes “perjudica els dos processos. El retard empitjorarà la situació sempre”, adverteix el psiquiatre.

L’alzheimer no té avui un tractament curatiu, “però administrat al principi redueix l’impacte de la demència, permet al pacient mantenir la funcionalitat més temps i contenir els problemes de conducta”.

Font:  La Vanguardia, 17 de març de 2012

Pin It on Pinterest

Share This