El passat 21 de setembre es va celebrar el dia mundial de l’Alzheimer i per aquest motiu volem donar a conéixer aquesta malaltia, que cada vegada està més present degut a l’envelliment de la població, degut a l’ augment en l’esperança de vida.

L’Alzheimer és una patologia que afecta al sistema nerviós, en la que hi ha una pèrdua progressiva i constant en la fabricació d’una substància coneguda amb el nom de acetilcolina. Aquesta substància és l’encarregada que les cèl·lules nervioses es comuniquin entre elles i per tant està implicada en moltes activitats mentals com l’aprenentatge, memòria i pensament.

Afecta principalment a la població entre 60 i 65 anys, tot i que s’han detectat casos en menors de 40 anys i l’edat mitja de diagnòstic es situa al voltant dels 80. Les dones tenen més predisposició a patir-la, igual que els fumadors i els que mantenen una dieta rica en greixos. Els factors genètics i hereditaris també hi juguen un paper important.

A l’inici de la malaltia hi ha petites i imperceptibles pèrdues de memòria, però amb el temps es fan més notòries i incapaciten al pacient que tindrà problemes per a realitzar tasques quotidianes, com parlar, entendre, llegir o escriure. Es desorientarà, fins i tot en llocs coneguts, presentarà amb el temps irritabilitat, confusió, falta d’iniciativa, cansament, apatia….

El millor per a prevenir aquesta malaltia, és la detecció precoç i exercitar la memòria i la funció intel·lectual, llegint, tocant algun instrument, parlant diferents idiomes, estudiar, jugar a escacs,… La Fundació Espanyola de Malalties Neurològiques recomana mantenir un control dels factors de risc vascular (obesitat, hipertensió arterial, diabetis,…) i portar un estil de vida saludable, realitzant exercici i portant una bona dieta, com la mediterrània.

La malaltia passa per 3 etapes: la lleu, la moderada i la greu, en la que el malalt ja no reconeix als familiars i amics, ja no parla, deixen de ser autònoms i a vegades fins i tot acaben en estat vegetatiu.

Per a diagnosticar la malaltia es solen fer diferents tipus de test, el més conegut és el Test dels 7 minuts, en el que es mira l’orientació temporal, els records, la fluïdesa del llenguatge i l’habilitat per a dibuixar. També es sol fer una ressonància magnètica i/o una tomografia per emissió de positrons (PET) on es poden visualitzar els primers canvis en el teixit cerebral , així com la forma i l’estructura del cervell.

Durant l’estat lleu de la malaltia es pot tractar amb diferents fàrmacs que poden retardar la progressió de la malaltia, és el cas del donepezilo, la galantamina, memantina o rivastigmina.

I el més important és que els familiars o cuidadors tinguin la paciència necessària, ja que pot resultar una tasca dura i complicada.

Des de les farmàcies volem donar suport i ànims a totes les persones i cuidadors que estan passant per aquesta situació, i no dubteu a demanar ajuda als professionals.

Es recomana intentar que el pacient mantingui la seva pròpia autonomia, per això existeixen estris per menjar, per a la higiene,…adaptats per a ells.

No hem de donar ordres ni exigir res, parlar-li clar i explicar-li les coses de forma lenta i clara. No deixa de ser com un retrocés a la infantesa.

A més, tenim a la vostra disposició una “Guia del cuidador del pacient depenent” totalment gratuïta que us pot ser de molta ajuda.

Ells ens han cuidat tota la vida, ara ens toca a nosaltres!

Pin It on Pinterest

Share This