L´arribada de la tardor no només significa un canvi d’estació per molta gent. Els dies comencen a ser curts i freds, les fulles cauen, el paisatge canvia i, tot plegat, després dels llargs i assoleiats dies d’estiu, és normal que tinguem una sensació de tristesa o malenconia.
Molts diran que estan deprimits, i és cert que, aquests canvis ambientals, junt amb altres factors, poden ser promotors d’una depressió. Però donem-li al terme depressió la importancia que té.
La depressió és una malaltia en la qual l’individu, en un moment donat de la seva vida, pateix sentiments greus i prolongats de tristesa, que afecten a la seva capacitat per relacionar-se, treballar o afrontar el dia a dia.
Les causes que produeixen una depressió són diverses, i no s’exclouen les unes a les altres. Hi ha una explicació bioquímica que ajuda a entendre molts casos. És a dir, les persones deprimides tenen nivells alterats d’alguns neurotransmisors, que són importants per moltes funcions del cervell. Aquests nivells poden estar alterats de forma hereditària ( ja que també pot existir una base genètica ), però determinades vivències o situacions de la vida, poder produir aquests canvis bioquímics i impulsar a patir una depressió. Per exemple, una pèrdua familiar, la pèrdua d’una feina o la falta de capacitat d’adaptació a determinats canvis, podrien ser algunes d’aquestes vivències. D´altra banda, el consum de drogues, patir determinades malalties ( parkinson, tuberculosi,…) o prendre determinats medicaments, també podrien induir una depressió.
Segons totes aquestes causes, es poden diferenciar tres tipus de depressió:
- Depressió major: l’origen és més biològic i amb major component genètic. Manté una certa relació amb l’estació de l’any.
- Depressió reactiva: està causada per una mala adaptació a circumstàncies ambientals estressants.
- Distimia: és un quadre depressiu de menor intensitat però major duració ( >2anys ). Té una estreta relació amb el caràcter de la persona i l’estrès prolongat.
El tractament dependrà de les característiques de la depressió i serà personalitzat. Per tant, és fonamental que hi hagi una adequada relació i comunicació entre el metge i el pacient. Bàsicament el tractament es basa de psicoteràpia i farmacoteràpia. La psicoteràpia oferirà al pacient seguretat, confiança, comprensió i suport emocional. El tractament farmacològic es basarà en la utilització d’antidepressius, ansiolítics i altres fàrmacs coadjugants com són el carbonat de liti o els psicoestimulants.
L’efecte dels antidepressius no és inmediat, s´han de prendre a la dosi adequada durant 3 o 4 setmanes, i en alguns casos fins a 8 setmanes, per tal que es produeixi un efecte complert. Un cop la persona es trobi millor, és important continuar amb el medicament durant 6 mesos com a mínim per prevenir les recaigudes. Un cop s’ha arribat a aquest temps, la suspensió del tractament es farà de manera gradual, i sota la supervisió del metge.
Per qualsevol dubte que es pugui originar derivat del tractament que s´estigui fent servir ( efectes secundaris, falta d´efectivitat, etc ), la farmàcia té un paper important. Així mateix, quan el pacient deprimit es troba inmers en els seus pensaments negatius, i encara no és conscient de que el que realment té és una malaltia, a la farmàcia donarem els millors consells per tal que sàpiga quin camí ha de seguir i pugui, junt amb l’ajuda d’altres professionals, tornar a veure la llum.
La superació d´una depressió pot ser un període llarg, i amb molta probabilitat de recaigudes, però la completa recuperació és possible. Per això, desde la Farmàcia Adell volem transmetre ànims i molta energía positiva, per totes aquelles persones amb depressió que creuen que mai més tornaran a ser qui eren. Amb ajuda i tractament, poc a poc recuperaran la seva vida anterior, i podrán oblidar-se de la mala etapa que han pasat.