Mascaretes: tipus i recomanacions

Sembla que l’ús de mascaretes ha arribat per quedar-se, almenys durant força temps. El seu ús ha estat clau per frenar l’expansió de la pandèmia i segueix sent necessari per evitar tornar a les condicions epidemiològiques de la primavera d’aquest any 2020. Durant els últims mesos hem passat per diferents situacions que han fet canviar-ne el seu ús, passant de la recomanació fins a arribar a l’obligatorietat d’usar-la sempre en espais públics. Per aquest motiu trobem que és important resoldre certs dubtes que ens traslladeu diàriament a la farmàcia.

Quins tipus de mascaretes hi ha i per qui estan recomanades?

 • Higièniques: per persones sense símptomes que no siguin susceptibles d’utilitzar mascaretes quirúrgiques ni autofiltrants, sense factors de risc. Per exemple les persones que han de sortir al carrer per motius laborals, per disminuir el risc davant la impossibilitat de mantenir el distanciament social.
  • No reutilitzables: d’un sol ús i no rentables, de molt baixa protecció. Són d’aspecte molt similar a les quirúrgiques, es venen fora del canal farmacèutic i, per tant, amb uns controls menys estrictes que les mascaretes de les farmàcies.
  • Reutilitzables: de diferents tipus de teixits, com ara roba, amb diferents capacitats de filtració (eficàcia de filtració bacteriana (BFE), el qual ha de ser superior al 90%), rentables les vegades que recomana el fabricant segons els assajos realitzats.
 • Quirúrgiques: per persones amb infecció per coronavirus o símptomes d’infecció, protegeixen a la resta de ser contagiats. També les poden utilitzar persones sanes sense factors de risc. No es poden rentar, el seu ús recomanat és de 8 hores, després de les quals s’han de llençar correctament.
 • Autofiltrants: per personal sanitari o aquelles persones que formen part dels grups de poblacions de risc (majors de 65 anys, persones amb malalties respiratòries cròniques…), ja que són les mascaretes que ofereixen una major protecció. El seu temps d’ús és d’aproximadament 40 hores i no es poden rentar.
  • FFP2: generalment utilitzades per personal sanitari o persones que puguin estar en contacte amb algun malalt (personal de neteja, familiars…).
  • FFP3: utilitzades per personal sanitari implicat en procediments que generin aerosols.

Altres consideracions:

 • En el cas de les mascaretes higièniques reutilitzables (entre les quals es troben les de roba), la rentada ha de ser acord a les recomanacions del fabricant (les vegades que es pot rentar, temperatura…). Després de cada rentada és important fer una inspecció visual de la mascareta per si es detecta algun dany.
 • Les mascaretes autofiltrants poden tenir o no vàlvules d’exhalació per facilitar la respiració de l’usuari. Tot i això l’ús de mascaretes amb vàlvula és totalment desaconsellat en persones amb processos respiratoris infecciosos, ja que no filtren l’aire exhalat per l’usuari i poden ser una font de transmissió de COVID-19.
 • Les mascaretes tipus antipol·len no protegeixen del virus.
 • Perquè una mascareta sigui eficaç cal que sigui sotmesa a diferents assajos i controls per avaluar-ne la seguretat i eficàcia. Per aquest motiu hi ha un conjunt de certificats de la Unió Europea i les autoritats sanitàries que garanteixen que les mascaretes compleixen aquestes condicions. Les mascaretes venudes a les farmàcies estan obligades a complir amb aquests certificats, garantint que han passat uns controls de qualitat molt rigorosos. Les mascaretes comprades fora dels canals farmacèutics no estan obligades a garantir un control de qualitat tan exhaustiu. És important ser conscients de les conseqüències de les nostres decisions a l’hora d’escollir quin tipus de mascareta utilitzem, com la utilitzem i on l’hem comprat, és a dir, quines garanties de seguretat i qualitat ens ofereix el venedor. Cal deixar-se aconsellar pels experts. Els farmacèutics t’oferim l’opció que més s’ajusti a les teves necessitats.

Què n’hem de treure de tot això?

La mascareta no és només un equip de protecció individual, sinó que amb el seu ús protegim la comunitat. Actualment és obligatori utilitzar-la a qualsevol espai públic. Abans de la pandèmia semblava impensable arribar a una situació com aquesta, però si observem altres cultures l’ús de la mascareta està més estès. Un exemple són alguns dels països asiàtics, on les persones malaltes o amb un simple refredat la utilitzen per protegir a la resta de ser contagiats, un pensament totalment arrelat que fa que estigui mal vist veure una persona estossegar o esternudar sense ella. Haurem après a tenir aquest plus de responsabilitat dins del conjunt de la societat que ens envolta?

Tots desitgem que la situació actual acabi aviat, poder dir adéu d’una vegada a portar la mascareta. Però, tornarem realment a no haver d’utilitzar-la enlloc? O bé, a partir d’ara hauria de ser obligatori portar-la sempre en alguns llocs, com per exemple, centres d’atenció primària o hospitals on hi pugui haver persones infectades per qualsevol agent infecciós? En aeroports o llocs amb molt de trànsit de persones? Hauríem de fer com en altres països i utilitzar-la sempre que estiguem malalts i puguem encomanar a algú? Algunes coses tornaran a l’antiga normalitat, però altres han arribat per quedar-se. Almenys, la conscienciació social envers les malalties infeccioses n’estem segurs que ha canviat. I aprofitem l’ocasió per recordar que el mal ús de medicaments per tractar aquestes infeccions, com poden ser antibiòtics i antivirals, fa augmentar-ne les resistències, fent que cada vegada hi hagi més microorganismes multiresistents i infeccions de diagnòstic complicat. Els experts en l’àmbit preveuen un futur on les infeccions per microorganismes formaran part de les primeres causes de mortalitat a escala global. Per això, el futur és en mans de tots.

Pin It on Pinterest

Share This