A l’estiu, amb l’augment de la temperatura de l’aigua, és molt freqüent la presència de meduses a la nostra costa.

Les meduses són animals invertebrats, transparents, gelatinosos i amb tentacles, que secreten toxines urticants per a defensar-se o caçar les seves preses. Aquestes no ataquen a l’home, sinó que degut a un contacte accidental amb ella, alliberen aquestes toxines produint la picadura típica. La majoria de vegades, la picada de medusa provoca símptomes locals com picor, inflamació, envermelliment i sagnat i només en alguns casos pot provocar febre.

D’aquesta manera la millor opció sempre és la prevenció, abans de banyar-nos hem de mirar que no hagi meduses, en algunes platges vigilades poden anunciar-ho a través de megafonia o amb banderoles.

Aquestes mai han d’agafar-se amb les mans i hem d’evitar que els nens juguin amb elles, si les retirem de l’aigua, ha de ser amb guants o instruments adequats per evitar el contacte. Un cop mortes el verí es manté en els seus tentacles així que poden provocar la irritació igualment.

Si tot i així tenim la mala sort que ens piqui una medusa, el millor és acostar-nos als socorristes, i si no n’hi ha, hem de mantenir la calma i saber com actuar:

La picor i el dolor apareix de forma immediata, no hem de gratar ni tocar la zona, ni intentar treure els tentacles amb les mans, si els volem retirar s’ha de fer amb unes pinces.

Mai hem de posar sorra ni fregar amb la tovallola, el que hem de fer és netejar la picada amb aigua salada o sèrum fisiològic, mai amb aigua dolça, ja que aquesta augmenta l’alliberació del verí provocant una segona picada i empitjorant el quadre. Posteriorment aplicarem gel amb un drap o una bossa de plàstic durant mínim 15 minuts, mai directament. Després anirem al centre mèdic o a la farmàcia més propera on us recomanarem l’administració d’una crema antihistamínica per a reduir els símptomes de la reacció al·lèrgica, un antihistamínic oral i algun analgèsic per a calmar el dolor.

Si amb els dies el dolor és més fort o l’estat de la persona empitjora, haurem d’anar a urgències. En el cas de persones especialment sensibles a aquestes picades com lactants, gent gran o persones amb alguna malaltia important, la simptomatologia pot ser més greu i en aquests casos haurem d’anar directament al centre de salut més proper.

Gaudim de la platja i de l’estiu, però sempre amb seny i sabent com hem de reaccionar!

Pin It on Pinterest

Share This