MOLLUSCUM CONTAGIOSUM: QUÈ ÉS? COM ES TRANSMET? QUIN ÉS EL SEU TRACTAMENT?

EL Molluscum contagiosum, és una infecció produïda per un virus de la família dels  poxvirus, que infecta la pell, produint unes lesions molt característiques. Aquestes lesions són rodones, amb relleu, de color de la pell, mesuren entre 2 i 6 mm de diàmetre, tenen forma de melic (amb un petit forat al mig) o amb un punt a la part central superior. En alguns casos poden arribar a inflamar-se, provocant coïssor i solen aparèixer en cara, coll, aixelles i tronc.

Com es transmet?

El virus es contagia per contacte directe, o per contacte amb objectes infectats, com  la roba, tovalloles, joguines, esponges,…  Aquesta infecció afecta  bàsicament als nens d’entre 2 i 10 anys, ja que tenen un sistema immunitari més immadur i perquè el contacte físic entre ells és més estret. En els joves i adults també pot aparèixer, sobretot en pacients amb un sistema immunitari dèbil. Als adults amb sistema immunitari normal, el Molluscum  pot aparèixer en la part inferior de l’abdomen, en la part superior interna de les cames i en els genitals, considerant-se així una infecció de transmissió sexual en aquests casos.

El fet de gratar-se les lesions o fregar-les,  pot fer que es deixin anar i s’escampi el virus per la pell sana provocant noves lesions, a més de sobreinfectar-se les ja existents.

Com es diagnostica?

El diagnòstic es realitza mitjançant l’exploració física del pacient, reconeixent el tipus de lesió per part d’un professional sanitari. El més important en aquest tipus d’infecció és evitar la seva propagació a familiars o companys.  No és necessari l’exclusió dels nens a l’escola o activitats aquàtiques com la natació, però si que és convenient  cobrir les lesions amb un apòsit, en el cas d’anar a la piscina, que sigui impermeable per evitar possibles transmissions del virus amb el contacte directe o al compartir tovalloles, joguines i taules per nedar.

Quin es el seu tractament?

Normalment aquestes lesions evolucionen espontàniament en 1-3 anys,  però no hem d’esperar tant,  s’aconsella  visitar al pediatra, dermatòleg o metge de família el més aviat possible perquè ens recomani el tractament més adequat en cada cas per a eliminar-les.

Majoritàriament i si són poques les lesions, els especialistes es decanten per la seva extracció. S’aplica una crema anestèsica  que es deixa actuar entre 30-45 minuts i s’extrauen amb una cullereta especial o amb nitrogen líquid.

Una altre opció es utilitzar irritants tòpics, que s’han d’aplicar a casa i amb molta cura, només sobre la lesió, sense tocar la pell sana.  Aquests provocaran un envermelliment, inflamació i irritació a la base de la lesió que farà que caigui amb el pas dels dies.  Alguns d’aquests irritants són l’hidròxid potàssic, la cantaridina, l’àcid salicílic, la podofilotoxina, àcid tricloracètic,…

Des de la farmàcia us aconsellem anar al metge per intentar eliminar-los i així evitar que els nostres fills encomanin la infecció. D’altre banda si no volem actuar al respecte, seria recomanable  tapar les lesions per evitar un problema sanitari que pot arribar a afectar a una gran part dels companys d’escola o d’ activitats aquàtiques.

Pin It on Pinterest

Share This