Podem imaginar-nos l’interior del nostre organisme com una fàbrica en constant funcionament. Cada òrgan és una secció de la fàbrica, i totes treballen en conjunt per aconseguir l’estat de salut. Per desgràcia, aquesta fàbrica s’avaria de tant en tant i, arribats a un punt, segons quines seccions comencen a funcionar malament. Aquest seria el moment en que apareixererien les malalties. No acabaria mai si hagués d’explicar totes les malalties que trenquen l’equilibri del nostre organisme. Per això em centraré en una molt important, per la gran quantitat de la població a la qual afecta, i perquè es pot desenvolupar durant anys sense que el pacient ni se n’adoni. Em refereixo concretament a l’Osteoporosi.

L’Osteoporosi és una malaltia que es caracteritza per una disminució de la densitat dels ossos, a causa d’una pèrdua de teixit ossi normal. Per entendre aquesta malaltia cal imaginar-se l’os com un teixit viu en constant renovació. Per una banda es forma os nou i, al mateix temps, es va destruint os envellit ( reabsorció òssia ). Quan aquest equilibri es trenca, ja sigui perquè disminueix la formació d’os nou, augmenta la reabsorció o, les dues causes simultàniament, és quan es produeix l’Osteoporosi. Els ossos es tornen més porosos, prims i fràgils, i es trenquen amb facilitat.

Aquest procés pot desenvolupar-se durant anys de manera silenciosa. De fet, algunes fractures vertebrals poden pasar desapercebudes, ja que no es produeixen símptomes. En aquests casos es perd l’oportunitat de frenar la pèrdua de la massa òssia, i reduir el risc de noves fractures.

Existeixen diverses causes de l’Osteoporosi o, millor dit, diversos factors que afavoreixen la seva aparició:

  • Envelliment: el procés de formació d’os nou amb els anys es va enlentint per tant, de manera natural es va produïnt una disminució de la massa òssia. El risc augmenta a partir dels 50 anys.
  • Dieta pobre en calci.
  • Sexe femení: les dones tenen quatre vegades més risc de patir la malaltia, sobretot a partir de la menopausa, ja que es redueix considerablement la producción d’estrògens (hormones implicades en la formació d’os nou).
  • Factors genètics.
  • Patir altres patologies: malalties com l’hipertiroidisme o la Síndrome de Cushing, poden desencadenar una Osteoporosi.
  • Immobilització perllongada: l’exercici és un dels estímuls de la formació d’os. Així mateix la immobilització, ja sigui per alguna malaltia o per un estil de vida sedentari, afavoreixen el desenvolupament de la malaltia.
  • Ús perllongat d’alguns medicaments com corticoides, antiepilèptics, fàrmacs per la tiroides, etc.
  • Excès de tabac, alcohol o cafè.

Degut al curs asimptomàtic de la malaltia, i per tractar d’evitar que s’arribi a una fractura, la feina dels especialistes es basa principalment en el diagnòstic de l’Osteoporosi en aquelles persones que presentin factors de risc. Hi ha diverses proves diagnòstiques però una de les més importants és la densiometria, que es basa en la determinació de la massa òssia.

Desde la Farmàcia Adell volem participar activament en el diagnòstic d’aquesta malaltia. Per això, la setmana de 30 de Maig al 4 de Juny tindrem a la vostre disposició un Densiòmetre. Aquest aparell permetrà saber, a tot aquell que cregui que pot patir la malaltia, ja sigui perquè té molèties, o perquè presenta factors de risc, quin és l’estat dels seus ossos. Redactarem un informe amb els resultats, als usuaris del nostre servei, per tal que se’l puguin ensenyar al metge de capçalera o a l’especialista que creguin convenient. Així mateix, també donarem les recomanacions necessàries pel que fa a preparats vitamínics, derivats d’estrògens, així com les mesures higienico-dietètiques, per tal que el pacient se’n pugui beneficiar. Els nostres consells s´hauran de complementar sempre de l’opinió de l’especialista, que serà qui farà el diagnòstic final, i qui instaurarà si ho creu convenient, un tractament més específic i personalitzat.

Si estàs llegint aquest article i et sents identificat, demana´ns ajuda. No permetis que l’Osteoporosi avanci sense control!!

Pin It on Pinterest

Share This