Avui volem parlar d’un tema que ens preocupa a les persones que ens agrada viatjar a totes les parts arreu del mon: el Jet Lag!
¿Saps realment què es el Jet Lag?
El jet lag o disrítmia circadiana, fa referència a l’alteració dels ritmes biològics del nostre cos produïts quan viatgem llargues distàncies a través de diferents husos horaris. Si viatgem cap a l’oest, allarguem el cicle de vigília, el nostre cos pateix cansament, però el cicle biològic no arriba a alterar-se. El problema és produeix si viatgem cap a l’est, les hores de llum s’escurçen, el nostre dia dura menys, i el nostre cos no és capaç de compensar-ho, alterant els nostres ritmes de son, vigília i àpats.
¿Quins són els seus símptomes més comuns?
Els símptomes més freqüents del jet lag que es poden presentar són fatiga, indigestió, problemes intestinals, pèrdua de la gana, problemes de concentració i memòria, mal de cap, irritabilitat, insomni a la nit, somnolència durant el dia…
¿Com podem combatre el Jet Lag?
Et proposem 5 consells per minimitzar el Jet Lag, així com els seus símptomes:
- Una setmana abans, si el teu destí és cap a l’oest, ves a dormir una o dos hores més tard i si el teu destí és cap a l’est ves a dormir una o dos hores abans, així el teu cos comença a adaptar-se als nous horaris.
- Intenta dormir la nit abans al vol almenys 7 hores, per estar descansat.
- Durant el vol i si és cap a l’oest intenta estar despert durant tot el vol, aixecant-te i consumint aliments rics en proteïnes (carn, peix, formatge,…). En canvi, si el vol és cap a l’est, intenta dormir i consumir aliments rics en carbohidrats (pasta, arròs, iogurs, fruita,…) per ajudar a conciliar la son.
- Evita les begudes excitants i l’alcohol com a “somnífer”, ja que accelera el procés de deshidratació que es pateix quan viatges en avió i allarga el temps que necessita el cos per a adaptar-se al nou horari. Per contra, intenta beure molta aigua.
- Un cop arribis al destí, intenta adaptar-te al nou horari, encara que estiguis cansat no facis migdiada, intenta esperar fins a la nit per a anar a dormir. Si és de dia pren una dutxa per espavilar-te, per exemple.
A més d’aquests consells, a les farmàcies disposem de la melatonina, que és una hormona que sintetitza el nostre cos sobretot a la nit, com a conseqüència ens provoca son i dormim, quan rebem la llum solar al matí, disminueix la seva producció i ens despertem, regulant així el cicle de son-vigília. Aquesta es pot prendre en dosis de 1,95 mg, mitja hora abans d’anar a dormir, un cop arribem al destí, es podrà prendre durant uns dies fins que el nostre cos s’acostumi i sempre consultant amb el farmacèutic ja que com tots els medicaments té les seves contraindicacions i interaccions.
S’ha vist que l’organisme necessita entre 2-6 dies en acostumar-se, però segons la distància recorreguda es pot arribar a perllongar fins a 14 dies i cada persona s’adaptarà a un ritme diferent.
A partir d’ara i després de llegir aquestes recomanacions desitgem que gaudiu al 100% dels vostres futurs viatges!!