PATEIXES ANSIETAT O DEPRESSIÓ? A LA FARMÀCIA ET PODEM AJUDAR.

Durant tota la nostra vida passem per moments i circumstàncies molt difícils d’afrontar. Hi ha persones que ho viuen i aconsegueixen superar-les millor que d’altres i algunes que poden arribar a patir alguna patologia mental com pot ser la depressió o l’ansietat. En aquest article intentarem abordar de manera molt senzilla aquests dos problemes tant freqüents a la nostre societat.

Què és l’ANSIETAT?

És una resposta emocional excessiva front a una situació, on el mecanisme de resposta del nostre cos s’altera i es manifesta de forma repetida en situacions que no haurien de ser estressants. Normalment les persones que la pateixen viuen pendents del futur, tenen por del què els passarà a ells o a les persones del seu voltant.

Quines són les causes de l’ansietat i els símptomes?

No són totalment conegudes, però sembla ser que intervenen  diferents factors:  hereditaris, familiars, psicològics i socials. Pot tenir múltiples causes i provocar diferents tipus de transtorns de l’ansietat com poden ser  atacs de pànic o crisi d’ansietat, diferents fòbies, trastorns d’ estrès post traumàtic o trastorns obsessius compulsius.

Els símptomes més freqüents són la por i la preocupació. Altres símptomes que també poden aparèixer són els pensaments obsessius, la  tristesa, problemes per dormir, dificultat de concentració, dificultat per a respirar, fatiga, palpitacions, tremolors, nàusees, formigueig en mans i peus, sensibilitat emocional, por a la mort…

Quin és el tractament per l’ansietat?

El tractament habitual són la psicoteràpia i la medicació. El que es vol aconseguir amb l’ajuda psicològica es que el pacient visqui en el present i no s’avanci al futur. Aquest tractament s’acompanya amb ansiolítics i a vegades alguns antidepressius per a tractaments de llarga durada i més  greus. És en els casos més lleus quan podem recórrer a opcions més naturals i amb menys efectes secundaris a llarg termini ,com poden ser la valeriana, la passiflora, la rosella de califòrnia, el ginkgo biloba o l’arç blanc.

Què és la DEPRESSIÓ?

És una malaltia que es caracteritza per una tristesa persistent i per la pèrdua d’interès en les activitats que normalment en gaudíem , així com la incapacitat per a realitzar les activitats diàries durant un temps perllongat.  En general les persones que la pateixen viuen pendents del passat , de coses viscudes que no aconsegueixen superar.

Quines són les causes de la depressió  i els símptomes?

Les causes que produeixen la depressió no són conegudes, normalment el desencadenant  és algun fet o esdeveniment que ha tingut lloc. Els símptomes que es presenten són tristor, pèrdua d’interès, pèrdua de capacitat per a gaudir, baixa autoestima, sentiment de culpabilitat, retracció social, trastorns de la son i de la gana, cansament, falta de concentració, pensaments  negatius i de suïcidi,…

Quin es el tractament de la depressió?

En aquest cas la psicoteràpia també és eficaç, va dirigida a passar pàgina i no quedar-se en el passat, combinat amb tractament farmacològic. Habitualment són els antidepressius els medicaments prescrits per els especialistes  i en cassos molt greus es necessària fins i tot l’hospitalització. És molt important complir amb el tractament per a evitar recaigudes i s’ha de mantenir durant almenys 6 mesos després de la remissió dels símptomes. En casos més lleus podem optar per el triptòfan o l’herba de Sant Joan,  tenint en compte les seves contraindicacions i precaucions, consultant primer a un facultatiu.

Des de la farmàcia volem fer una crida a la població, si coneixeu algú o vosaltres mateixos penseu que esteu deprimits o que patiu ansietat, no ho deixeu, parleu amb algú de confiança, sol·liciteu ajuda o informació a un professional sanitari, no us aïlleu, ja que les dues malalties tenen cura i és molt freqüent poder patir-les en qualsevol moment de la nostra vida i a qualsevol edat.

Pin It on Pinterest

Share This