Amb motiu de celebració del dia Mundial del Medi Ambient el passat 5 de juny, volem explicar-vos que des de les oficines de farmàcia juntament amb la indústria farmacèutica i els majoristes, també contribuïm a preservar el medi ambient.
Segur que a l’entrar a les farmàcies heu vist uns contenidors blancs amb un adhesiu verd amb les sigles SIGRE escrites. Doncs bé, anem a explicar-vos per a què serveix aquest contenidor.
Tots els medicaments caducats, o que ja no siguin necessaris perquè hem acabat amb el tractament o simplement els envasos buits (caixes, blisters, aerosols, ampolles, tubs…) que ja no volem, s’han de portar a la farmàcia i depositar-los en aquests contenidors coneguts com a punt SIGRE.
El que no hem de llençar en aquest punt són: xeringues, termòmetres, gases, productes químics, radiografies, piles ni ulleres. Sí que es permeten els medicaments amb agulles com les xeringues precarregades i les plomes o bolígrafs d’insulina, sempre i quan estiguin tapats amb el seu protector corresponent per a evitar danys als manipuladors.
Aquesta iniciativa va ser creada per el sector farmacèutic fa 15 anys, i d’aquesta manera ens assegurem que aquests residus reben un tractament específic i diferenciat per a no perjudicar el medi ambient.
Els medicaments es troben dins dels “contaminants orgànics emergents” que poden ocasionar riscos mediambientals i sanitaris greus si es barregen amb la brossa domèstica o es llencen per el clavegueram.
A la farmàcia quan tenim aquests contenidors plens , que es recullen en bosses específiques, s’entreguen als majoristes farmacèutics, que els transporten i custodien fins a la Planta de Tractament d’Envasos i Residus de Medicaments de SIGRE, on els classifiquen i reben diferents tractaments. El cartró, paper, vidre i plàstic es reciclen, els medicaments no perillosos es cremen i es genera energia i amb els perillosos s’entreguen a un gestor especialitzat per a la seva destrucció.
Molta gent es pensa que els medicaments depositats aquí o els que la gent ja no necessita es poden donar a altres països o altres persones que ho puguin necessitar, però aquesta pràctica està prohibida per part de l’AEMPS (l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris) i existeixen altres entitats encarregades d’ajudar als països en vies de desenvolupament i a les persones amb menys recursos.
Per tot això és convenient realitzar revisions periòdiques a la farmaciola de casa, cada 6-12 mesos, per verificar la caducitat i el bon estat dels medicaments i portar-los a la farmàcia per assegurar-nos la seva correcta gestió .
I d’aquesta manera entre tots, cuidar el nostre planeta, que serà el lloc de residència nostra i dels nostres fills i néts en un futur.