QUÈ HEM DE SABER SOBRE ELS PROTECTORS SOLARS?

Els protectors solars són la millor arma que tenim per a disminuir els efectes causants per la radiació solar ja que contenen substàncies capaces d’aturar els diferents tipus de raigs solars (UVA, UVB, IR i llum visible).

QUINS TIPUS EXISTEIXEN?

Els podem classificar segons  la seva consistència en: emulsions, gels, locions i olis (aquests tenen una base líquida), cremes (tenen una base semi líquida) i barres o sticks (formats per una base sòlida).

Trobem protectors solars químics que absorbeixen la radiació solar i la transformen en altres tipus d’energia inofensiva ( els més coneguts són el Mexoryl SX i el Mexoryl X) i els físics, que dispersen i reflexen la radiació que incideix sobre ells (són el cas de l’ òxid de zinc, òxid de ferro, diòxid de titani, argiles, caolí i talc) actuen com a pantalla opaca, i per últim els mixtes, que porten els dos tipus de filtres i són més agradables cosmèticament.

QUINES SÓN LES SEVES CARACTERÍSTIQUES?

Potència: es defineix amb el Factor de Protecció Solar (FPS,) índex que indica el temps que podem exposar-nos al sol sense risc de cremades. Quan més alt és el FPS, més alta és la protecció front als rajos solars. D’aquesta manera si una persona és capaç d’estar 20 minuts exposada al sol sense cremar-se, si s’aplica un foto protector  30, el protegirà 30 vegades més.

Resistència a l’aigua: un producte és Water resistent (resistent a l’aigua) quan manté el seu factor de protecció en la pell després de 2 immersions de 20’ i es diu que és Waterproof (a proba d’aigua) quan es manté després de 4 immersions de 20’.

Foto estabilitat: és la resistència a la degradació per la llum, els foto protectors han de ser estables a la llum ultra violeta.

Substantivitat: un FPS té bona substantivitat quan es manté adherit a la pell després de l’activitat física i la sudoració.

Caducitat o Data de consum un cop obert:  La majoria no porten data de caducitat, sinó un valor que es coneix amb el nom de PAO: un cop obert duren X mesos. A la part posterior del pot apareix serigrafiat el dibuix d’un envàs amb la tapa oberta i els números impresos a dintre, per exemple: 12 M (mesos). Durant aquest període el producte manté les seves condicions òptimes per a la seva utilització.

COM S’HAN D’APLICAR?                                                               

Preferiblement aplicar-lo entre 30’ i 2 hores abans de l’exposició solar, en quantitat suficient. Es recomana aplicar dos dits de la mà coberts amb una línia de crema per cada part del cos (cara, braç i cames), en el cas de l’esquena i del pit aplicarem 4 dits. En general s’ha de repetir l’aplicació cada 80’ si estem a l’aigua o si s’ha suat molt, i cada 2 hores si estem fora de l’aigua. Però no totes les zones del cos reben el mateix impacte del sol, per aquest motiu no ens hem d’oblidar d’aplicar un foto protector solar especial per a zones sensibles com són les orelles, llavis, calba, cicatrius, contorn d’ulls, mans, peus, …

COM ESCOLLIM EL PROTECTOR SOLAR ADEQUAT?

Dependrà de l’edat, del gust del consumidor i del tipus de fototip de cada persona. D’aquesta manera els nadons de menys de 3 anys no s’han d’exposar al sol, però utilitzarem filtres físics per evitar la radiació indirecte amb FPS 50, sense perfum, hipoal·lergènic, sense alcohol,… Pel que fa als nens de més de tres anys utilitzarem com a mínim un FPS de 30 i que siguin resistents a l’aigua i fricció. Per als adults ens fixarem en el fototip i en la preferència de textura i/o mode d’aplicació de cadascú.

Existeixen 6 tipus de fototips :

I:  pell molt clara, albins, amb moltes pigues, pèl-roigs, ulls blaus, tenen elevada tendència a cremar-se i no es bronzegen mai.

II: pell blanca, que les primeres vegades al exposar-se al sol es cremen, però amb el temps agafen una tonalitat cafè amb llet, tenen pigues, cabell ros o pèl-roig, ulls blaus o verds i es cremen amb facilitat.

III: pell clara, que les primeres vegades al exposar-se al sol es cremen però amb el temps adquireixen un bronzejat clar i tenen el cabell clar.

IV: pell clara, semblant a l’anterior, però que en pocs dies es bronzeja. Cabell fosc.

V: pell morena fosca,  amb cabells foscos, li costa cremar-se i es bronzeja fàcilment.

VI: pell i cabells negres, no es cremen mai. Són les persones de raça negra.

D’aquesta manera els fototips I i II es recomana utilitzar un FPS 50, fototip III, un FPS 30 i els fototips IV,V i VI un FPS 20. Hem d’evitar l’ús de protectors solars amb un índex de FPS inferior a 20 i sempre tendir a una protecció més elevada per estar més protegits i aconseguir un bronzejat progressiu, més bonic, saludable i perllongat en el temps.

Per a qualsevol dubte, pregunta’ns!

Pin It on Pinterest

Share This