QUÈ SÓN LES ESTRIES??

La pell és l’òrgan més extens del nostre organisme, de fet, el recobreix completament. S’encarrega de funcions molt importants per la nostra vida, per exemple, ens ofereix protecció davant la calor, el fred, les lesions, les infeccions, i ens regula la temperatura corporal, etc. A més, la pell, a través del tacte, ens permet experimentar sensacions tant bones com dolentes. És un òrgan en constant renovació, ja que les cèl·lules que el componen, moren i es fabriquen continuament. Per desgràcia, i perquè és llei de vida, també s’envelleix a mesura que ens fem grans, perdent hidratació i disminuïnt els seus nivells de col·làgen i elastina. La disminució d’aquestes fibres, que principalment proporciones elasticitat a la pell, així com determinades situacions que poden donar-se al llarg de la vida, poden fer que aquestes es trenquin i apareguin les inofensives, però antiestètiques, estries.

Les estries són, per tant, el resultat del trencament de les fibres elàstiques de la pell, i apareixen principalment als pits, les natges, els braços, les caderes i l’abdomen. Al principi són de color rosat, i poden donar sensació de picor o cremor. Després passen a ser vermelloses i, finalment, blanques. Bàsicament són el reflexe de la separació de la pell.

Perquè apareixen les estries???

Les causes d’aquest trencament de fibres poden ser variades. La causa principal està relacionada amb un augment en el volum del cos, en poc temps . És a dir, la pell és molt elàstica, i s’estira per adaptar-se a possibles augments en el volum del cos, però té un límit. Quan s’arriba a aquest límit, les capes més profundes es trenquen, i aquesta ruptura es visualitza a les capes exteriors a través de les estries. Per tant, les causes més comunes d’estries són les següents:

  • Canvis sobtats de pes: molt freqüent a l’embaràs.
  • Canvis hormonals: sobretot quan les noies arriben a la pubertat, i els hi comencen a crèixer els pits.
  • Herència: existeix una certa predisposició genètica però, perquè les estries apareguin, cal que s’hi sumi alguna d’aquestes altres causes.
  • Salut general de la pell: una pell seca, combinada amb una dieta desproveïda de tots els nutrients necessaris, pot fer que la pell tingui més tendència a patir estries.
  • Grup ètnic: les persones de descendència Africana, tenen menys tendència a patir-les.
  • Desenvolupament ràpid dels músculs: cas típics dels fisioculturistes. En aquests, els músculs es desenvolupen molt i en poc temps, fent que la pell es trenqui.
  • Altres causes: durant el transcurs de determinades patologies, poden aparèixer estries, per exemple, en la Diabetes o en el Síndrome de Cushing.

Així mateix, l’administració d’alguns medicaments de forma continuada, també poden originar-les, per exemple, els corticoides tòpics i orals.

Es poden eliminar les estries??

Les estries vermelles es troben en el primer estat de desenvolupament, per tant són més recents. En aquests punt, és important no gratar-se o tocar-se amb insistència, ja que la pell es podria malmetre encara més. Les estries blanques, ja porten més temps instaurades a la pell, per tant, seran més difícils d’eliminar que les vermelles.

En l’actualitat, existeix una gran varietat de tractaments per millorar l’aspecte de la pell. Desde la Farmàcia, disposem d’una eina que requereix d’un temps i de certa constància per part del pacient, però amb resultats satisfactoris. Parlem de les conegudes Cremes antiestries. Aquestes cremes, actuen renovant el col·lagen i l’elastina de la pell i, a més, redueixen visiblement l’aspecte de les estries existents. Per tant, serveixen tant per prevenir la seva aparició, com per eliminar les ja existents.

Per finalitzar, volem fer èmfasi, com sempre, en la millor mesura per cuidar la nostra salut: la prevenció. Així mateix, us aconsellem:

  • Mantenir un pes adequat, i sense grans oscil·lacions, en períodes curts de temps.
  • Incorporar hàbits saludables com beure molta aigua, consumir aliments rics en fibra i baixos en greixos, i realitzar habitualment exercici físic de baix impacte.
  • Mantenir la pell hidratada, en aquelles zones susceptibles d’estirament, com l’abdomen en el cas de les embarassades, amb cremes hidratants i olis de dutxa.

La pell és un reflexe clar de com ens sentim, i constitueix un indicador important del nostre estat de salut. Cuidem-la i tractem-la com un òrgan més del nostre cos, del qual cal tenir cura, abans de que comenci a avisar-nos!.

Pin It on Pinterest

Share This