QUÈ PASSA SI PRENS MEDICAMENTS A L’ESTIU??

L’arribada de l’estiu, amb dies llargs i calorosos, ens anima a desempolsar aquells models lleugerets i acolorits que, durant mesos, teníem amagats a l’armari. Guarnim els carrers amb colors alegres i extremats, i en l’aire es respira com un esperit d’alliberament de quelcom que, durant mesos ha estat ocult, però latent. Un desig irreprimible de sortir i de fer activitats a l’aire lliure, es fa comú en tothom. Qualsevol moment es converteix en l’ideal posar-se en remull, refrescar-se i gaudir del Sol.

En l’actualitat, tant des de la Farmàcia, com en tot l’àmbit Sanitari en general, ens esforçem per transmetre la importància de protegir-se del Sol adequadament, per tal d’evitar les doloroses i molestes cremades solars i, a la llarga, el fatídic Càncer de Pell.

Què són les Reaccions de Fotosensibilitat??

No hem d’oblidar-nos però, de la interacció que existeix entre l’exposició solar, i l’ús de determinats Medicaments, en molts casos, bastant usats en el dia a dia. Ens referim a les Reaccions de fotosensibilitat, i són produïdes per els anomenats Medicaments fotosensibles.

Els Medicaments fotosensibles són aquells, l’administració dels quals, pot desencadenar que la pell del pacient reaccioni de forma anormal, després de l’exposició solar. Existeixen dos tipus de Reaccions de fotosensibilitat:

  • Reaccions de fototoxicitat: en aquest cas no hi ha una implicació del Sistema Immunitari ( SI )de l’afectat. Les lesions que apareixen són similars a les cremades solars, i apareixen a les zones exposades al Sol, passats uns minuts o unes hores de l’exposició. La desaparició dels símptomes sol produïr-se de 2 a 7 dies després de la suspensió del Fàrmac en qüestió. Tot i això, en les zones de la pell on s’ha produït la reacció, pot persistir, durant mesos, una lleugera pigmentació de la pell.
  • Reaccions fotoal·lèrgiques: aquestes reaccions impliquen l’activació del SI i, per manifestar-se, requereixen d’una exposició prèvia en la qual, no hi haurà símptomes, però que servirà per sensibilitzar l’organisme. La magnitud de les lesions, no dependrà de la quantitat de Medicament, ni del temps d’exposició, ni tampoc de la via d’administració, i es podrà observar amb l’aparició d’un eczema generalitzat, o bé amb una erupció i/o prurit similars al d’una dermatitis atòpica. El temps de recuperació serà variable.

Exemples de Medicaments Fotosensibles…

Existeixen més de 300 Principis Actius que poden desencadenar aquest tipus d’efectes secundaris, i alguns, com hem comentat abans, són d’us imprescindible, freqüent i/o diari. Per exemple:

  • Antiinflamatoris: ibuprofè, diclofenac, naproxè…
  • Antihistamínics: difenhidramina (present en moltes cremes antial·lèrgiques).
  • Anticonceptius: estradiol, etinilestradiol, levonorgestrel…(components principals de la majoria de tractaments anticonceptius).
  • Antibiòtics: azitromizina, norfloxacino…
  • Diurètics: furosemida, hidroclorotiazida…

Com podem prevenir les Reaccions de Fotosensibilitat??

Com podem observar, no són Medicaments rars sinó que, molts d’ells, segurament  es troben a la farmaciola de casa. Això no implica que per prendre aquests Medicaments, s’hagin de patir les Reaccions de Fotosensibilitat, però sí que és freqüent que es produeixin, per tant, serà convenient que es prenguin mesures de prevenció. Les mesures de prevenció generals són:

  • Fer servir cremes solars amb el màxim de protecció solar ( es recomana FPS 50 ), o aquelles que siguin especificament indicades per prevenir Reaccions de Fotosensibilitat. S’aconsella posar-les cada 2 hores, sobretot a les zones més sensibles o exposades com la cara, les espatlles o l’escot.
  • Fer servir roba, preferiblement, fosca, que evita que els rajos solars entrin en contacte directe amb la pell. No hem d’oblidar-nos mai de la gorra i de les ulleres de sol.
  • Evitar exposicions perllonades, principalment entre los 12:00h i les 16:00h, així com les fonts artificials de raigs UV ( cabines de broncejat artificial ).
  • Si el Medicament es pren o s’aplica 1 cop al dia, fer-ho principalment a la nit ja que, d’aquesta manera, aconseguirem que la concentració del Principi actiu fotosensible, sigui menor en el moment de l’exposició.

Desde la Farmàcia observem que,  el públic té molt d’accés a información mèdica, no sempre ben contrastada, i s’atreveix a automedicar-se, amb els perills que això comporta. Hem de saber quan és imprescindible la visita mèdica i quan us pot ajudar el consell farmacèutic. Hem de ser conscients que per tal que el diagnòstic i el tractament siguin els més adequats ( tant a la Farmàcia com a la consulta del metge ),  ens heu de donar sempre la màxima informació possible. No només dels símptomes de la patologia, sinó també dels vostres hàbits . Els detalls més insignificants, poden ser la clau per aconseguir que el tractament acabi amb èxit i, sobretot, per evitar efectes secundaris. Ajuda’ns a ajudar-te. Tot suma!!

Pin It on Pinterest

Share This