TOT EL QUÈ HAS DE SABER SOBRE LA PELL ATÒPICA!

La pell atòpica és una malaltia de la pell que es caracteritza principalment per la sequedat,  fet que desencadena descamació i irritació i provoca símptomes tant molestos com la picor.

Quines són les causes?        

És una malaltia crònica i al·lèrgica que apareix principalment en persones genèticament predisposades, però existeixen factors ambientals, alimentaris, l’estrès, la falta de son i alguns tipus de teixits, que poden desencadenar-la i/o empitjorar-la.

És una malaltia que afecta a bebès i nens, i en menor grau als adults ja que en la majoria dels casos va desapareixent  amb el creixement. En els nens apareix a la cara, zones de flexió com colzes i genolls, canells, cuir cabellut, cames i malucs. En els adults aquestes lesions apareixen principalment a la cara i el cos.

Quins són els símptomes?

La pell no realitza la seva funció de barrera correctament i permet la penetració d’irritants i al·lèrgens, alhora es deshidrata molt ràpid, fet que provoca l’envermelliment, la descamació, la inflamació i la picor.

Aquests símptomes marxen i tornen a aparèixer, degut a la temperatura, als cosmètics, als productes irritants de neteja, a alguns tipus de teixits…

Quins consells podem seguir per la seva prevenció?

Com hem comentat, és un trastorn que no podem prevenir ja que es produeix per una predisposició genètica, però si que podem  seguir una sèrie de consells i mesures per combatre els factors que ho empitjoren:

-Utilitza olis de dutxa o netejadors sense sabó, per evitar irritacions i així hidratar la pell des de la dutxa. Posteriorment aplicat crema hidratant o emol·lient per a mantenir la pell hidratada.  Repeteix aquest últim pas vàries vegades al dia.

-Dutxa’t amb aigua tèbia (32-34ºC) millor que banyar-te i com a màxim durant 10 minuts, ja que l’aigua molt calenta pot irritar la pell.

-Ensabona’t amb les mans i sense fregar, ja que les esponges o manyoples poden irritar la pell.

-Esbandeix-te a fons per assegurar-te que retires tot el netejador.

-Seca la teva pell amb una tovallola sense fregar.

-Mira de mantenir  una temperatura i nivell d’humitat de l’entorn adequat, evitant les temperatures extremes perquè la suor desencadena els cicles de picor.

-Escull espais lliures de fum i ventila les habitacions tots els dies almenys 5 minuts.

-Evita peces de roba de nylon i llana i utilitza cotó, renta-les la primera vegada abans d’estrenar-la i utilitza detergents suaus.

-Talla les ungles dels nens i bebès per evitar el gratat.

-Evita els possibles al·lèrgens com la pols, animals domèstics i alguns aliments… Neteja la pols de forma regular i aspira freqüentment.

-Porta una dieta equilibrada evitant fruits secs, làctics i excitants com la cafeïna i la teïna.

-Evita situacions d’estrès i practica esport a diari.

Com tractar-la?

Primerament s’haurà de fer un diagnòstic diferencial per part del dermatòleg que confirmi que es tracta de pell atòpica, i seguir el tractament pautat.

Quan hi ha un brot es sol aplicar un corticoide suau tòpic i local que alleugerarà el dolor i la inflamació de la pell, això es combina amb cremes o locions hidratants que s’apliquen vàries vegades al dia. En casos més greus es pot arribar a prendre un antihistamínic oral per disminuir aquesta picor.

Quan els símptomes remetin, retirarem el corticoide ( amb pauta decreixent) i seguirem amb els olis de dutxa o netejadors sense sabó i amb una correcta pauta de hidratació diària.

Seguint aquestes mesures i recomanacions podríem allargar la incidència dels brots de pell atòpica i reduir-los al màxim de temps, millorant així la nostra qualitat de vida i la dels nostres fills.

Pin It on Pinterest

Share This