MOU-TE MÉS I MILLOR!

Tots en algun moment de la nostra vida podem veure la nostra mobilitat  reduïda, o la dels nostres familiars o amics, ja sigui per un accident, una lesió o per una malaltia. Sovint aquestes situacions poden complicar-nos  el dia a dia, per sort existeixen diferents ajudes tècniques  i a la nostra farmàcia us podem aconsellar i recomanar la que millor s’adapti a cada nova situació i a l´hora millori la qualitat de vida del pacient.

Quines ajudes existeixen per a millorar la mobilitat reduïda?

EL BASTÓ:

Es el complement més utilitzat per caminar en geriatria com a suport, reforça el pas, aporta estabilitat i equilibri a la persona, i es pot utilitzar també quan es vol descarregar o alleugerir el treball que realitza una articulació que estigui dolorida o danyada. S’ha de portar sempre en el braç contrari del costat de la lesió i la empunyadura  ha de quedar a l’alçada del maluc.

LES CROSSES:

Es poden utilitzar una o dues, depenent de l’afectació i necessitat. Si l’objectiu és  ajudar a caminar o disminuir el pes carregat, es recomana utilitzar-ne dues i caminar de la manera més normal possible. Igual que en el cas del bastó, l’empunyadura ha d’estar a l’alçada del maluc i si només se n’utilitza una, col·locar-la al braç contrari de la lesió, de manera que la part que cobreix l’avantbraç estigui situat dos o tres dits per sota del colze.

EL CAMINADOR:

És el dispositiu d’ajuda utilitzat per la gent gran amb problemes de mobilitat que necessiten una base de suport superior a la del bastó ja que proporciona una seguretat bilateral en els desplaçaments,  reduint el  cansament. Es subjecta amb les dos mans, flexionant lleugerament els colzes entre 20-30º per a millorar la alineació corporal i s’ha de regular a l’alçada de cada persona.

Els caminadors  poden ser de diferents tipus, amb quatre virolles de goma a les seves potes,  amb dues rodes i dues virolles, o amb quatre rodes. Els primers són els que aporten més seguretat i estabilitat, però requereixen més força als braços ja que s’ha d’aixecar de terra i moure’l  a cada pas. Es recomanarà un o altre depenent de les alteracions neuromotores del  pacient. A més, en els caminadors es poden afegir cistelles per a transportar objectes o la compra,  i fins i tot bases per a poder seure i descansar en cas de necessitat.

CADIRES DE RODES:

També ens podem trobar persones que no puguin desplaçar-se per elles mateixes, llavors haurem de recórrer a les cadires de rodes que poden ser autopropulsables o no, fixes o plegables.

Per escollir una cadira de rodes, haurem de tenir en compte diferents factors com l’amplada del seient, el diàmetre de les rodes, el pes del pacient (per escollir el material de fabricació) o l’alçada per a ajustar els reposapeus. Cal tenir en compte l’ús que en farem per triar un model, per exemple plegable i lleugera en cas que haguem de traslladar la cadira.

Com pots finançar aquestes ajudes?

Des de fa uns mesos la nostra farmàcia som establiment autoritzat per a poder dispensar aquests tipus d’ajudes i a càrrec de la seguretat social, tan sols amb la prescripció mèdica corresponent.

El metge de capçalera pot prescriure algunes d’aquestes ajudes per fer la vida més fàcil. A la farmàcia et podem informar de les opcions i escollir la que millor s’ajusti segons les necessitats.

L’envelliment poblacional fa que cada vegada sigui més necessari trobar eines i recursos per fomentar l’autonomia perquè el dia a dia sigui més agradable i gaudir d’aquesta nova etapa.

Pin It on Pinterest

Share This