Els nostres ulls necessiten les llàgrimes per lubricar la seva superfície i poder eliminar petites partícules o cossos estranys que puguin entrar. L’ull sec es produeix quan hi ha una mala lubricació d’aquest afectant la còrnia, la conjuntiva, la pel·lícula lacrimal i a les parpelles, i pot ser deguda a una baixa quantitat de llàgrima, a la mala qualitat o bé a l’excés d’evaporació.

Es tracta d’una patologia oftàlmica molt freqüent, que afecta sobretot a les dones i que augmenta amb l’edat.

L’ull sec pot donar símptomes com irritació, coïssor, envermelliment, sensació de sorra o cos estrany, cansament ocular, parpelles pesades i llagrimeig. Aquests símptomes poden empitjorar amb la pols, el vent, el fum, la poca humitat, l’ús de lents de contacte, de dispositius mòbils,…i també alguns medicaments com ansiolítics, antidepressius, antihistamínics, antigripals, anticonceptius orals i alguns antihipertensius, poden donar com a efecte secundari aquesta patologia.

Des de les nostres farmàcies recomanem una bona higiene ocular de les parpelles amb sèrum fisiològic o tovalloletes estèrils, una bona lubricació amb llàgrimes artificials així com una sèrie de consells. Els lubricants oculars més recomanables són els que porten àcid hialurònic i sense conservants, ja que tenen un elevat poder lubricant, un alt poder de permanència en la superfície ocular i molt bona tolerància.

Alguns dels consells que podríem seguir serien:

-Evitar situacions o ambients que empitjorin la sequetat, com són les piscines amb clor, els ventiladors orientats cap a la cara, l’aire condicionat, la pols domèstica, el fum del tabac,…

-Utilitzar ulleres millor que lents de contacte que protegeixen més.

-Si la teva feina exigeix molta atenció visual (pantalles, ordinadors, lectures perllongades,…) descansar a estones, mantenir la distància i la il·luminació adequada, per no forçar tant els ulls.

-Forçar el parpadeig varies vegades al dia, per lubricar de forma natural l’ull i dormir almenys 8 hores diàries perquè l’ull regeneri la seva superfície.

-Augmentar el consum d’àcids grassos omega-3 presents en el peix blau o fruits secs per aportat nutrients a les llàgrimes.

-A l’hivern utilitzar humidificadors perquè l’ambient no sigui tant sec amb la calefacció.

Tot això sempre acompanyat d’una visita un cop a l’any amb l’oftalmòleg, per controlar aquest problema i d’altres visuals que puguin aparèixer. Per a qualsevol dubte o aclariment no dubteu en consultar-nos!

Pin It on Pinterest

Share This