Posem-nos en situació. Imaginem que un dia en llevem al matí i, com de costum, ens dirigim al lavabo. Gairebé sense pensar-ho, i sabent de sobres el què ens trobarem, ens mirem al mirall. Però aquell matí, la imatge que ens reflexa el mirall, no és el que esperàvem: una esgarrifosa taca vermella amb aspecte de sang, ocupa la major part d’un dels nostres ulls. En aquells moments, impactats i espantats, el primer que pensem és:”me’n vaig a la farmàcia i que em donin alguna cosa ja!!”. I perquè des de la farmàcia moltes vegades no podem fer res, o ben poca cosa? aclarirem què és un vessament ocular, perquè es produeix i què cal fer en cas que aparegui.

Tècnicament es coneix com a hemorràgia subconjuntival o hiposfagma, i es caracteritza per l’aparició d’una taca vermella de sang sota la conjuntiva ocular. La conjuntiva és una capa fina, transparent i elàstica que recobreix l’ull, i queda per sobre de l’escleròtica ( part blanca dels ulls). La conjuntiva, a més de protegir i lubricar l’ull, conté uns vasos sanguinis que, de tant en tant, poden trencar-se i donar lloc a les taques vermelles que caracteritzen el vessament ocular.

Pot resultar alarmant però es tracta d’una situació comú i menor que, per norma general, és inofensiva i es cura per si sola ( es reabsorbeix en un plaç de 2 a 3 setmanes ). No afecta a la visió i, generalment no produeix dolor.

Les causes de la ruptura dels vasos sanguinis poden ser molt diverses. Des d’un cop de tos fort, fins a aixecar objectes pesats, vomitar, estornudar, ajupir-se de cop, practicar puenting o una pujada brusca de la Pressió Arterial ( PA ).

No existeixen tractaments estandaritzats per curar la formació d’aquestes petites hemorràgies. Tot i això, sempre s’aconsella revisar la PA de l’afectat, i que durant un temps se la controli. En alguns casos de vessament ocular de gran intensitat, pot ser adequat l’ús de llàgrimes artificials, amb l’objectiu d’alleugerir la sensació de fregament de la parpella sobre la zona afectada, que també està lleugerament inflamada. Si l’hemorràgia apareix degut a un traumatisme, seria convenient que un professional sanitari examinés la zona, per comprovar que el globus ocular no ha patit algun altre tipus de lesió.

Desde la Farmàcia volem transmetre un missatge de tranquilitat. Entenem el caràcter antiestètic del problema, que segurament pot incomodar a qui ho pateix, però en la majoria dels casos la situació no té més trascendència. Només cal prendre une mesures mínimes per descartar problemes majors, i deixar que la lesió segueixi el seu curs de manera natural. Per qualsevol dubte, no cal dir que estem a la vostra disposició.

Pin It on Pinterest

Share This