SAPS QUÈ ÉS LA FLATULÈNCIA??

De ben segur que tots ens hi hem trobat alguna vegada. Posem-nos en situació. Estem en una reunió o en una entrevista, en la qual, un silenci ensordidor, regna la sala. De sobte, una força en moviment dintre del nostre cos, concretament a l’alçada de la panxa, comença a retorçar-nos els òrgans més interns, deixant-nos ben adolorits. Si el problema es quedés aquí, encara podríem sortir airejats de la situació, sense que els altres se n’adonessin. Però normalment aquesta molesta “força”, segueix la seva trajectòria, i amenaça amb sortir per l’orifici més proper, probablement trencant aquest silenci sepulcral, i impregnant l’ambient d’una flaire pudent. Segurament tots hem patit alguna vegada de flatulència.

La flatulència o gasos intestinals, es tracta de la presència d’aire a l’intestí, que pot ser o no expulsat a través de l’anus, o per la boca en forma de rots. No es tracta d’una malaltia en sí, sinó d’un signe que ens avisa de que alguna cosa no va bé.

Com es manifesta el procés de flatulència??

La producció de gasos és un fenomen normal del nostre cos, durant el procés de digestió. El problema és quan en produïm massa, i/o els acumulem a l’aparell digestiu. És aleshores quan se’ns presenten els molestos símptomes característics, que acompanyen el procés de flatulència: mal de panxa, malestar i inflamació intestinals, rots repetidament, sensació de pressió abdominal i,fins i tot, còlics.

Algunes  causes que originen flatulència…

La principal causa que origina aquest excés de gas, es deu sobretot, al nostre estil de vida: menjar massa ràpid, parlar mentre es menja, menjar xiclet o fumar. En totes aquestes activitats, s’empassa més aire del que s’hauria, i el nostre cos l’ha d’expulsar per on pot i com pot. Altres causes que originen flatulència són: l’estrenyiment, dietes amb molta fibra, tenir nerviosisme, la ingesta de determinats aliments flatulents ( cols, aliments amb excés de llevat…), tenir problemes pancreàtics, prendre determinats medicaments o patir determinades malalties ( còlon irritable, malatia de Crohn,…).

En cas que els gasos no puguin ser eliminats, poden aparèixer problemes col·laterals com: dolor a la zona lumbar i genital, cefalees, sensació d’ofec o, fins i tot, angoixa.

No cal un diagnòstic en sí, però sí que és convenient que el nostre metge de confiança, estigui al cas dels símptomes que estem patint i, d’aquesta manera, entre tots dos, esbrinar quin és l’origen del transtorn, i per quin camí dirigir el tractament.

Com es pot prevenir la flatulencia??

Si es dóna el cas que, l’origen de la flatulència , NO es deu a una malaltia de base que estava amagada, es poden dur a terme unes mesures per reduir aquest excés de producció de gasos:

  • Fer sopars lleugers i aviat, per tal que, quan ens anem a dormir, ja tinguem la digestió feta. Cal saber que, durant la nit, el ritme de l’intestí s’enlenteix i és més fàcil que s’originin gasos.
  • Disminuir el consum d’aliments rics en greixos.
  • Disminuir el consum de llegums (cigrons, llenties, faves, pèsols, soja…), i de verdures crucíferes ( col, coliflor, cols de Brusel·les, llombarda,…), ja que aquests aliments de per si, ja produeixen gasos.
  • Evitar aliments picants.
  • Disminuir el consum de ous, llet i productes lactis.
  • Eliminar de la nostra dieta, begudes amb gas i refrescos ensucrats i edulcorats.
  • Limitar el consum de xocolata, te i café.
  • Evitar xuclar caramels, menjar xiclets i fumar.

Així mateix, són molt beneficioses les infusions de menta, camamilla o anís estrellat que, gràcies a la seva acció carminativa, ajuden a expulsar els gasos.

Paral·lelament, a la Farmàcia disposem d’alguns medicaments formulats a base de silicones que, un cop ingerits, absorbeixen el gas que van trobant-se en el seu recorregut, al llarg de l’Aparell Digestiu. Veniu a visitar-nos si us sentiu identificats, fem que s’esvaeixin les situacions incòmodes, i que siguem nosaltres els únics responsables dels nostres èxits i de la nostra reputació!!.

Pin It on Pinterest

Share This