QUÈ SÓN I PERQUÈ EN SURTEN?

Les taques cutànies solen ser alteracions en la uniformitat del color en una determinada zona de la pell. Aquestes taques poden ser blanques, rosades o de color marró. Nosaltres parlarem de les taques fosques, que habitualment es deuen a una hiperpigmentació de la pell, és a dir per un augment en la producció de melanina per part de les cèl·lules o a un augment de les cèl·lules que la produeixen, anomenats melanòcits.

Quins tipus de taques marrons podem trobar?

Bàsicament parlarem de 3 tipus: els nevus, les pigues i els melasmes.

  • Pigues: són petites acumulacions de pigment marró, que apareixen en les zones més exposades al sol com la cara, el coll i els braços. Existeix una predisposició genètica a tenir-ne i és més freqüent la seva aparició en persones de pell clara.
  • Nevus: és l’acumulació de melanòcits, en principi són benignes però s’han de vigilar que no canviïn de forma, color, etc, per evitar que es converteixin en un càncer de pell.
  • Melasmes: Són taques marrons que afecten principalment a dones de pell fosca, deguts a canvis hormonals, com embaràs, menopausa, presa d’anticonceptius , estrès,…normalment apareixen en el front, sobre el llavi superior i a les galtes.

Aquestes tres no suposen un problema de salut greu, normalment és més un problema estètic, en el cas de les pigues es poden reduir i fins i tot eliminar amb làser o peeling químic, els nevus extirpant-los i els melasmes amb làser o productes despigmentants. I és en aquest punt on nosaltres des de la farmàcia podem fer algunes recomanacions.

Com podem combatre el melasma?

  1. Utilitza un protector solar amb un factor de protecció elevat, 50 o més, trenta minuts abans de sortir de casa i durant tot l’any.
  2. Evita cosmètics irritants que puguin provocar una reacció inflamatòria a la pell.
  3. Utilitza maquillatge o sticks correctors per camuflar-les.
  4. Fes una exfoliació química per eliminar l’excés de pigmentació i afavorir l’absorció del tractament posterior.
  5. Utilitza un producte despigmentant. Al mercat existeixen diferents productes que no requereixen prescripció mèdica i que redueixen el color i unifiquen la tonalitat de la pell. Trobem cremes, sèrums, mascaretes, ampolles,… que contenen àcid kòjic, àcid salicílic i hidroquinona entre d’altres. Cal dir però ,que per a obtenir bons resultats es necessita fer tractaments com a mínim durant 2-3 mesos. I en casos més greus ja serà el dermatòleg qui aconselli productes més forts amb tretinoina o corticoides i moltes vegades algun preparat especial que elaborem a les farmàcies per a aquella persona i cas concret, coneguts com a fórmules magistrals.

Potser has notat que t’ha sortit alguna taca més fosca al front o a la galta i que abans no tenies, mai és tard per començar a cuidar-te, però quan abans ho facis més fàcil serà eliminar-les. No t’ho pensis més i deixa’t aconsellar per nosaltres!

Pin It on Pinterest

Share This